Истраживања: Најгоре пиће за здравље, а убрзава и старење

ГС
Foto: Илустрација

Ако што дуже желите да останете млади онда слатка газирана пића не би требало да пијете јер, када је ријеч о старењу, ова врста пића је најгора.

Истраживања показују да редовна конзумација газираних сокова доводи до повећања ризика од дијабетеса, дебљања и срчаних болести. Генерално, доприносе лошем здрављу, али и бржем старењу.

Пијење једног или више слатких газираних пића дневно повезано је с кардиоваскуларним болестима и ризиком од можданог удара, показало је једно истраживање.

Газирани сокови могу проузроковати и прерано старење на нивоу ћелија. Научници су открили да су особе које су пиле више слатких газираних пића имале краће дијелове ДНК на крају хромозома у бијелим крвним зрнцима.

Скраћени тјеломери у бијелим крвним зрнцима повезани су са смањеном дуговјечношћу и повећаним ризиком од хроничних болести.

Стручњаци са Универзитета у Калифорнији открили су да особе које пију газирана пића, укључујући и газирану воду, имају промјене на ДНК због којих се чине 4,6 година старије.

Конзумација слатких газираних пића повезана је и с промјенама у цревним бактеријама и цревној микрофлори, упалом и оксидацијским стресом, а све то је повезано с прераним старењем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана