Истраживачи: Бука на радном мјесту повећава стрес и крвни притисак

GS
Истраживачи: Бука на радном мјесту повећава стрес и крвни притисак

Стално лупање и звецкање на радном мјесту не само да ремети концентрацију или узрокује проблеме са слухом као што је тинитус већ може да допринесе појави стреса и високог крвног притиска, наводе здравствени стручњаци.

Истраживачи су проучавали ефекте високог нивоа буке у фабрикама одјеће у Бангладешу и открили да три од десет радника имају повишен крвни притисак.

Ово стање, за које се процјењује да погађа око милијарду људи и да доприноси прераној смрти, повезано је са сродним стањима као што су гојазност, болести срца и дијабетес, пренијела је агенција ДПА.

"Иако механизам још није добро истражен, сматра се да одговор тијела на стрес усљед хроничног излагања звуку изазива хормонску неравнотежу која постепено доводи до трајног повећања крвног притиска", рекао је Голам Дастагер Принс из Управе за опште здравље у Бангладешу.

Отприлике половина преосталих радника била је у стању које претходи хипертензији, односно повишеном крвом притиску.

Истраживачи су рекли да су у својим процјенама урачунали и друге потенцијалне факторе, као што су тежина и пушење.

Испитани радници су у просјеку готово 16 година били изложени на радном мјесту интензитету буке у распону од 96 до 111 децибела, што је изнад препорученог максимума од 85 децибела током смјене од осам часова.

"Пошто се студија фокусирала на раднике који су били изложени буци од преко 85 децибела током дужег временског периода, било која професија у којој постоји слична изложеност могла би да изазове сличне утицаје на крвни притисак", рекао је Принс.

Он је додао да налази који су представљени на конференцији у Индији коју води Амерички колеџ за кардиологију, указују на потребу да радници носе заштитну опрему, преноси Срна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана