Истина о конзумирању црвеног меса другачија, нова студија изнијела доказе

ГС
Foto: Илустрација

Деценијама постоји бојазан да конзумирање свињског меса може да повећа ризик од срчаних болести због високог садржаја масти.

Али научници који су анализирали скоро 200 постојећих студија нису пронашли доказе о повезаности. Такође, постоје само слаби докази да конзумација непрерађеног црвеног меса доводи до рака дебелог цријева, рака дојке и дијабетеса типа 2.

Водећи аутор студије, др Кристофер Марај са Универзитета у Вашингтону, рекао је да се нада да ће резултати "разјаснити конфузију и помоћи потрошачима да донесу информисане одлуке о исхрани, вјежбању и другим активностима које могу утицати на њихово дугорочно здравље".

Месо се сматра непрерађеним ако је свјеже, није упаковано, кувано, конзервирано или промијењено у односу на природно стање. Прерађено месо, као што су сланина, кобасице и саламе, модификовано је како би се побољшао њихов укус или рок трајања димљењем, сољењем, сушењем или конзервирањем.

Повећан ризик од срчаних болести?

Годинама се конзумација црвеног меса доводи у везу са повећаним ризиком од срчаних болести због високог нивоа засићених масти. Сматра се да маст подиже ниво холестерола липопротеина ниске густине (LDL) у тијелу, што је добро познати фактор ризика за болест коронарних артерија.

Научници су испитали 180 студија из цијелог свијета које су се бавиле одређеним понашањем и избором у исхрани. Користили су једноставан систем оцјењивања звјездица.

Једна звјездица је значила да не постоји веза између исхране и болести, док је пет значило да одређена исхрана повећава шансе за здравствени проблем за више од 85 одсто.

Веза између конзумирања непрерађеног црвеног меса и можданог удара, најчешћег типа можданог удара, добила је само једну звјездицу. Пронађена је повезаност са двије звјездице између избјегавања поврћа и коронарне артеријске болести, преноси Б92.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана