Испробајте ове савјете за борбу против стреса

Nezavisne
Foto: Pixabay

Нова седмица не значи увијек нову наду, нове почетке. За неке је то нови стрес, анксиозност, депресија. Непрестани притисак, задаци и очекивањха на послу могу да буду поприлично оптерећујући за ментално здравље. То може да буде толики проблем да се многи осјећају исрцрпљеним већ првог радног дана у седмици.

Све претходно наведено доводи до губитка концентрације и мотивације па и позитивног става према ономе што нас чека. Ако вас све ово мучи и не знате како ћете преживјети наредних пет или шест дана – слиједи неколико савјета који могу да помогну да умањите стрес и да се опустите.

Кафа би могла помоћи

Знамо да нам кофеин може помоћи у побољшању концентрације. Па ако имате проблем да се сконцентришете на своје свакодневне радне задатке, почните дан шољом кафе. Али никако је не пијте на  празан желудац. Прво поједите воће или ваш уобичајени доручак. Ако нисте јутарњи кафе тип, кафу можете попити било када током дана када осјетите да губите концентрацију.

Држите се даље од мобилног телефона

Једна од најгорих навика - чим се пробудимо - јесте да се прво ухватимо мобилног телефона и провјеравамо друштвене мреже, читамо вијести… Зато ће вам многи рећи да зарад метналног здравља и угодинијег почетка дана никада ујутро не користе свој мобилни телефон. Борба  против стреса подразумијева и да не читате негативне вијести јер, ако их видите одмах ујутро, оне могу негативно да утичу на ваше расположење. Осим тога, напрежете очи и на крају, али не мање важно, губите вријеме гледајући у мобилни телефон, умјесто да осјетите јутарње сунце.

Оторите врата и прозоре и пустите природно свјетло да уђе у вашу собу и шири позитивност. То ће вам поправити расположење, елиминисати негативност и помоћи вам да останете енергични остатак дана.

Пазите шта једете

Много је оних који неће имати ништа против да за дорчак поједу остатак пиззе коју су вече прије наручили за вечеру. Такав избор хране може битно утицати на ваше здравље и расположење, па и допринијети да се осјећате исцрпљено или раздражено. Бирајте нешто здравије за доручак – зобену кашу, јаја, авокадо и слично… За додатну енергију било би добро да ујутро одрадите и кратак тренинг или да медитирате.

Ипак, ако сте под стресом дуже вријеме, препорука је да се посавјетујете с љекаром.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана