Искористите штапић од сладоледа: Како ублажити убоде јежа, отровне рибе или медузе

GS
Искористите штапић од сладоледа: Како ублажити убоде јежа, отровне рибе или медузе

Када смо на одмору, проводимо више времена на отвореном, у природи, која је дом многим инсектима на копну и морским животињама у мору. Оне могу изазвати опекотине или убоде, па ево како се поступа у случају непријатног сусрета.

Неопрезни купачи морског јежа често нагазе у плићаку, при чему његове бодље могу да продру дубоко у ткиво, где могу да остану и да узрокују додатне компликације, попут гнојења и сталне боли. У рани се обично виде поломљени делићи бодљи, а на месту убода црвенило и оток. Ако сте спретни, док је кожа још влажна и мека, стерилном иглом или пинцетом извадите бодље. Иглице које не могу да се изваде могу се намазати тзв. црном масти, односно масти амонијумовог сулфата, која ће убрзати излазак бодљи из коже. Након што се иглице изваде, подручје треба дезинфиковати или ставити антибиотску маст. Потом мјесто убода заштитите стерилном газом или фластером.

Додир врућег метала
 
Већина преосталих иглица ће сама изаћи, али ако се то не догоди, а подручје убода се зацрвени и боли, треба потражити помоћ и хируршки одстранити бодље.

“Додир” медузе боли попут врућег метала, Убрзо се јавља алергијска реакција која може укључивати црвенило, осип, оток и мехуриће, а све то обично траје и по неколико дана. Већина убода догађа се случајно, током пливања, а након првих симптома могу се развити и секундарне инфекције - сврбеж, красте и промена боје коже. Пликове не треба бушити, а након што се повуку остаће ожиљак који може да буде видљив и годинама. Опечени део тела што пре треба испрати морском водом или винским сирћетом, а никако не водом јер се појачава осећај бола. Уз сирће је добар и лимун, а ако немате ништа од тога при руци, послужиће и урин, пише 24сата.хр.

Можете помоћи себи и уколико опечени дио што прије истрљате песком и тако скинете слој који је оставила медуза, а који вас пече.

Опекотина од медузе мање боли ако се мјесто охлади. Ако је опекотином захваћен део коже већи од површине длана, било би добро потражити помоћ лекара, баш као и кад осетите вртоглавицу или потребу за повраћањем. И опекотине на подручју очију, лица, уста или гениталија захтевају хитну медицинску помоћ.
 
Уроните у врућу воду
 

Ако сте дошли у сусрет с отровним рибама, попут рибе паука, знајте да је бол након убода његовим отровним бодљама жесток, пулсирајући, шири се од места убода, које отиче и мења боју, иде од сасвим беле преко црвене до тамно модре, а могу се појавити и пликови. Рану треба испрати, а остатке отровних бодљи одмах извадити. Како је отров термолабилан, односно осетљив на повишену температуру, убодени до тела треба уронити у врућу воду колико можете издржати, а да се не опечете, наравно, и што пре се јавити лекару. Код тежих случајева убода могу се појавити вртоглавица, несвестица и знојење као и проблеми с дисањем и радом срца.

Интензиван боравак у природи, осим уживања, са собом носи изложеност убодима разних инсеката, који најчешће пролазе без озбиљнијих проблема.

- Убод било ког инсекта може да доведе до локалне упалне реакције - најчешће су то сврбеж, црвенило и оток, због чега није потребно одмах јурити до лекара. Прва помоћ код те локалне алергијске реакције су хладни облог, односно лед и антихистаминске креме за ублажавање сврбежа и бола. Ипак, важно је и не дирати место захваћено убодом, поготово не масирати или чешкати, да бисмо избјегли инфекцију и јачање упале. Настали оток коже може потрајати и неколико дана.

- Код убода пчеле препоручује се извадити жаоку што пре. Ако она остане испод коже још неко време може да испушта отрове и отпустити количину отрова која може изазвати озбиљнију алергијску реакцију. Жаоку можете да уклоните притискањем с једне стране око ње, па затим друге објектом равне ивице, попут кредитне картице, све док је не истиснете. Управо убод пчеле најчешће изазива алергијску реакцију у нашим крајевима, а следе убоди бумбара, оса и стршљена који могу бити вишеструки, а њихов отров токсичнији.

Сваки убод је фаталан

- Понекад се, посебно код убода пчеле, осе или стршљена, може јавити уртикарија по целом телу. У таквим случајевима је потребно одмах узети неки од антихистаминика и што пре отићи код доктора. Постоје људи који су преосетљиви на убод инсеката и сваки убод било ког од њих може да буде фаталан. Они код себе морају да имају лекове у сваком тренутку. Након уртикарије могу се јавити и неки тежи симптоми, могу утицати на цело тело и напредовати до кобног анафилактичког шока. Симптоми укључују осип, отежано дисање, несвестицу, па чак и смрт у року од 30 минута. Ако угриз постане инфициран, црвен с или без гноја, врућ или се шири према телу, одмах посетите лекара. Треба бити опрезан и кад се пију сокови или једе воће, да инсект заједно с воћком не би ушао у уста.

- Посебно су опасни убоди у језик јер је језик добро прокрвљен с једне стране, а с друге лако почиње да отиче. Будући да нема много мјеста, може доћи до гушења. Зато се након таквих убода такође што пре треба јавити доктору, пише 24сата.хр

Ако дођете у контакт с мравима, треба знати да они могу да изазову углавном само локалну реакцију. Угризи се обично виде појединачно или у мањим групама. Угризи црвеног мрава могу да произведу бубуљице које сврбе и боле.

ДИЈЕТЕ ЈЕ ОПЕКЛА МЕДУЗА?

Помоћи ће и сируп - Детету прво објасните да ће опекотина болети и да је не сме трљати. Али ако га баш јако боли, можете му дати и сируп против болова.

Искористите штапић од сладоледа - Не дирајте рукама. Кад се пипци од медузе ухвате за кожу, тешко их је скинути, а и даље испуштају отров. Жарнице можете да поспете песком и истружете штапићем од сладоледа или картицом.
 
ОТРОВНЕ РИБЕ СУ ВРЛО ОПАСНЕ

Опреза никад доста - У отровне риба спадају паук риба, затим шкарпина и раже. Њихов отров је врло јак, поготову код неких врста риба паук чији је отров по деловању сличан змијском, преноси НајженаАло.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана