Исхрана која би могла да смањи број болести

GS
Foto: GettyImages

Исхрана богата рибом попут сардина или других малих врста риба умјесто црвеног меса могла би да спријечи око 750.000 пријевремених смрти до 2050, пошто би се смањио број пацијената од можданог удара или рака дебелог цријева.

У студији објављеној у стручном часопису „Глобал хелт” наводи се да су мале рибе попут сардина, харинга или инћуна богате полинезасићеним масним кисјелинама које умјереном конзумацијом помажу у смањењу ризика од срчаних проблема и других болести, поготово кад је ријеч о мање развијеним земљама, пошто су те рибе далеко јефтиније од црвеног меса или крупних риба, преноси Тањуг.

Упркос томе, количина малих риба може замијенити свега осам одсто црвеног меса које се једе у свијету, при чему свега четвртина уловљене рибе се користи за људску исхрану, док се остатак користи за товљење великих риба попут лососа или пастрмке, које се продају купцима са већим примањима, преноси „Ел паис”.

Ванредни професор на Универзитету Ровира и Виргили, Хесус Франциско Гарсија-Гавилан тврди да би увођење прехрамбене политике која фаворизује конзумацију рибе побољшало здравље популације, преноси РТЦГ.

Полинезасићене масти важне су за очување когнитивних функција и мозга, крвних судова и срца, могу да помогну у очувању вида, здраве коже, али и у регулацији нивоа хормона, а осим у риби, налазе се и у маслиновом уљу, авокаду, орасима…

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана