Имунитет траје најмање осам мјесеци након Kовид-19

Срна
Имунитет траје најмање осам мјесеци након Kовид-19

КОПЕНХАГЕН - Анализа података о имунитету на ковид 19 показала је да они који су прележали ову болест не могу да се заразе поново најмање осам мјесеци, саопштиле су здравствене власти Данске.

Упркос овој процјени о природном имунитету, дански истраживачи оклијевају да се изјасне о заштити коју пружају вакцине, што значи да питање ревакцинације остаје отворено.

У закључку истраживања наводи се да су мале шансе да се особе поново разболе од ковида 19 у краћем периоду од наведеног, пренио је “Спутњик”.

“Веома пажљиво смо пратили податке током истраживања и вјерујемо да имунитет може да траје и дуже од осам мјесеци”, саопштила је замјеник директора данске здравствене службе Хелене Блистед Пробс.

Истраживање које још траје није резултовало истим закључком када је ријеч о вакцинама, иако посљедње процјене сугеришу да ће имунитет стечен након вакцинације бити једнако ефикасан и дуготрајан као и послије инфекције.

Ковид 19 је релативно нова болест и детаљи о трајности ефекта вакцина и њиховог утицаја на имунолошки систем за сада су непознати.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана