Имати корону два пута у мjесец дана - вирус слабији, али и даље заразан

Г.С.
Имати корону два пута у мjесец дана - вирус слабији, али и даље заразан

Да је могуће заразити се за кратко вријеме два пута омикроном, показала је најновија данска студија, али, срећом то се дешава само у ријетким случајевима, објаснили су научници.

Наиме, истраживачи са Статенс Серум Института, који се бави заразним болестима, открили су да је могуће, али код малог броја људи, да се заразе најприје једном подваријантом омиркона (БА.1), да би убрзо након могли да добију и другу подватијанту (Б.2).

“Добили смо доказе да су поновне инфекције омикроном БА.2 ретке, али се могу јавити релативно брзо након инфекције БА.1”, рекли су истраживачи.

Шта нам то у ствари показује?

Омикрон, посљедња мутација короне заразнија је од свих осталих претходних варијанти. Међутим, ова варјанта даје нешто другачију клиничку слику, која је слабија, али опет не за све. Како љекари објашњавају, све зависи од тога у каквом је стању организам инфициране особе, да ли има добар имуни систем, и да ли има још неку придружену болест. Наравно, и да ли је у питању вакцинисана особа или није.

Студија, која, додуше, још увијек није прошла реценизију, идентификовала је 1.739 случајева између 21. новембра и 11. фебруара пацијенате који су били позитивни два пута у размаку од 20 до 60 дана. Истраживачи су даље открили ниже нивое “вирусног материјала” током друге инфекције, што сугерише да је развијен имунитет од првих инфекција, пише Њујорк Пост.

Нагласили су, такође, да су реинфекције ријетке и да углавном погађају младе, невакцинисане људе и да су изазвале само благу болест, од којих ниједна није довела до хоспитализације или смрти.

Епидемиолог и члан Кризног штаба проф.др Бранислав Тиодоровић коментаришући студију, каже за “Блиц” да се то заиста ријетко дешава, али да је свакако могуће.

“Да, могуће је заразити се за кратко вријеме два пута омикроном, али то је заиста ријетко. Ако би се неко и заразио, то би био млађи човјек, који је у великој комуникацији са другим људима и онда је могуће да се јави реинфекција. Клинчке слике су благе, али се свакако то се ријетко дешава”, објашњава професор Тиодоровић.

Случај Н.П. из Београда: За мјесец дана два пута позитиван тест

Почетком године Београђанка Н.П. у размаку од мјесец дана два пута је имала позитиван тест на корону. Када је била први пут позитивна, није имала никакве симптоме, док су други пут симптоми били мало израженији.

“Током Божића, због контакта са зараженом особом отишла сам са породицом да урадимо тест на корону како бисмо могли да идемо у посету код родитеља. Радимо брзи тест, и сви смо били позитивни осим млађе ћерке. Без симптома и без икаквих потешкоћа одлазимо у изолацију седам дана и све буде у реду, без компликација. Већ 24.јануара осетила сам запушен нос, притисак у ушима, и одлучила сам да одем приватно код ОРЛ. Тамо пре сваког третмана раде брзи тест, и добила сам опет позитиван резултат”, испричала је тада за “Блиц” Н. П. из Београда која је у року од три недјеље добила два позитивна теста на корону.

Да се два или више пута можете заразити короном, није ништа необично, било је таквих примјера, с тим што многи нису имали тешке симптоме и временски размак између два заражавања био би поприличан. Међутим намеће се питање шта се догодило у случају Н.П? Да ли је послије омикрона “закачила” делту или је била позитивна читаве три недјеље, или је дошло до грешке приликом тестирања?

“Оно што је занимљиво то је да у првом случају нисам имала неких проблема, можда сам имала само неку благу језу, међутим други пут је било све другачије. Прво запушен нос, уши, затим несносна главобоља, губљење чула мириса, укуса, па и слуха могу слободно речи. Ту су и болови у зглобовима, мишићима, али без температуре”, испричала је саговорница “Блица”.

Како су објаснили у једној београдској ковид амбуланти, постоји велика вјероватноћа да наша саговорница није била позитивна први пут, јер до тада се нису сусрели са нечим сличним, па је вјероватно дошло до неке грешке. Оно што је, такође било могуће, да је дошло до “укрштања” вирусне и бактеријске инфекције, те су и симптоми били појачани.

Ипак, омикрон је свакако заразнији сој, што значи да се инфекција и даље шири. Иако многи кажу да завршавају са благом клиничком сликом, постоје људи за које је и омикрон опасан. Како љекари поручују, најважнија је вакцинација како би се спријечиле даље мутације, а самим тим онемогућило вирусу да циркулише.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана