Имате болове у доњем дијелу леђа? Послушајте ове савјете, не морате користити аналгетике

ГС
Имате болове у доњем дијелу леђа? Послушајте ове савјете, не морате користити аналгетике

Ако вас леђа "убијају", нисте сами. Иако се многи људи одлучују за лијекове за ублажавање боли, то није увијек најбољи начин за рјешавање проблема.

Мијењање одређених навика може нам помоћи да сасијечемо проблем у коријену.

Ово су неке свакодневне навике које могу узроковати или погоршати проблем са леђима.

Носите уске сукње и штикле
Иако уске сукње могу привлачити пажњу, такође могу наштетити леђима. Уске сукње могу ограничити кретање у боковима, што узрокује оптерећење кичме. Исто се догађа када носите високе пете које постављају стопала у неприродну висину, што заузврат узрокује помицање мишића у доњем дијелу леђа.

Како бисте уживали у моди без жртвовања здравља, одлучите се за сукње које допуштају вашим ногама слободно кретање и одаберите ципеле с нижом петом.

Често пијете сок
Испијање слатких пића није најздравије, а уз многе друге здравствене ризике, може погоршати и болове у леђима.

Навика испијања слатких газираних пића може резултирати бубрежним каменцима који пак могу узроковати јаке болове у леђима. Конзумација газираних пића такође доводи до плинова у пробавном суставу и притиска на леђа.

Под сталним сте стресом
Када ваше тијело отпушта хормоне стреса, то узрокује инстинктивно стезање мишића. Напетост у мишићима доводи до боли у врату, раменима и леђима. Студије су показале да укључивање опуштања у дневну рутину може учинковито ублажити болове у леђима.

Спавате на погрешном јастуку
Већина јастука ставља главу у неприродан положај, што ствара притисак на врат и кичму, узрокујући бол и лош сан. Ако не можете замислити спавање без јастука, пронађите онај који је прилагођен вашим мјерама, а други ставите између или испод кољена.

Перете суђе на погрешан начин
Сагињање над судопером док перете посуђе ствара притисак на доњи дио леђа, узрокујући напрезање мишића у том подручју.
Ако форсирате овај положај, можда ће вас свакодневно бољети леђа. Како бисте избјегли напрезање доњег дијела леђа, ставите једну ногу на мали столац. То ће вам помоћи да прилагодите своје држање и спријечити истезање леђа.

Често се користите степеницама
Док се пењање и спуштање степеницама уопштено сматра здравом навиком, то није најбољи начин да останете у форми ако већ имате болове у доњем дијелу леђа. Ако патите од болова у кољенима или леђима, боље је посавјетовати се с лијечником прије него што користите степенице као начин за више вјежбања.

Читате у кревету
Навика читања неколико страница своје омиљене књиге прије спавања може довести до укочености у раменима и леђима. Кад се завалимо и читамо у кревету, то узрокује напетост у кичми и мишићима доњег дијела леђа, што доводи до боли.

Ако вам читање књиге прије спавања помаже да се опустите након напорног дана, онда радије уложите у столицу с добром потпором за кичму, пише Директно.хр.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана