И труднице могу на плажу

ГС
И труднице могу на плажу

Ако сте у другом стању, а волите бити на сунцу, не требате се бринути. Сунчање у трудноћи није забрањено, али никако немојте претјеривати.

Сунце је извор живота, а тијелу осигурава витамин Д, буди оптимизам, и зато га никако не треба сматрати непријатељем. Грије наше мишиће и зглобове, опушта тетиве, али, ако претјерате, може вам наштетити.

Ево којих се правила требате придржавати за сигурно сунчање.

Избјегавајте јако сунце

Прво је правило - не излагати се сунцу од 11 до 17 сати.

Крема са заштитним фактором

Кожа у трудноћи је осјетљивија и лакше изгори па је добра заштита врло важна. Трудницама се препоручују препарати без наночестица и парабена, а квалитетне креме за бебе и дјецу могу бити прави избор.

Шешир главу чува

Немојте се излагати сунцу, а да вам глава није у хладу или заштићена шеширом. Ово је важно како бисте се сачували од сунчанице.

Не устајте нагло

Топлота и нагли покрети могу изазвати вртоглавицу и несвјестицу. Због тога се сунчајте у сједећем положају, али ако ипак одаберете лежећи положај, немојте нагло устајати.

Хидрирајте се

Покрај себе увијек имајте бочицу с водом и уносите довољно текућине.

Шта трудницама треба на плажи

- угодне јапанке или равне папуче

- купаћи костим за пресвлачење како бисте се након купања пресвукли и тако избјегли упале мјехура или неку вагиналну инфекцију

- здраве грицкалице ако вам падне шећер (орашасти плодови, сухо воће, свјеже воће…)

Наравно, прије него што се одлучите за излагање сунцу или путовање на море, посавјетујте се с гинекологом како бисте били сигурни да се не излажете ризику, преноси "Аваз".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана