Храстова кора помаже у борби против екцема и опадања косе

Magazin
Foto: pixabay

За очување доброг здравља током јесени и зиме може да буде заслужна и биљна апотека. У њу би свакако требало додати и кору бијелог храста, јер она може да буде лијек за многе бољке. Уколико желите сами да је осушите пожељно је да је прикупите са младих стабала, чије су гране промјера највише два до три центиметра.

Храстова кора је од помоћи за проширене вене, крварења и пролив. Захваљујући способности да сужава ткиво, она може да заустави или ублажи крварење, смањи дијареју или сузи проширене вене.
Против опадања косе

Једнаку количину измрвљене коре храста и љуски црног лука потопите у пола литре воде и кувајте на тихој ватри пола сата. Воду проциједите и прелијте преко косе послије прања. Овај поступак понављајте три пута недјељно.
Храстова кора лијечи екцем, убод инсекта, подеротину

Овај лијек из природе има и доказано противупално дјеловање и за кожне проблеме, попут екцема, опекотина, подеротина, а смањује и бол и отеклину у случају убода инсеката.

С обзиром на то да има снажно антисептично дејство помаже и у случају бактеријских инфекција коже, као и бешике.

Због обиља сапонина, храстова кора помаже и у случају респираторних тегоба, а нарочито код искашљавања секрета из бронхија.

Кора бијелог храста веома је популарна и за лијечење гингивитиса и зубобоље. У овом случају се примјењује као водица за уста, тако што се скува шоља јачег чаја и охлађен се мућка у устима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана