Храна може имати дубок утицај на наше емоционално стање

GS
Foto: Freepik

Храна утиче на расположење више него што мислите. Сазнајте како правилни избори могу побољшати ваше емоционално стање и одржати вас сретним.

Да ли сте знали да храна утиче на расположење? Замислите да сте појели велику порцију чипса и примијетили нагли пад расположења, или да сте уживали у свјежој салати и осјећали се позитивније. Ове промјене нису случајне – храна може имати дубок утицај на наше емоционално стање.

Која храна утиче на расположење?
Док су брзе грицкалице и слаткиши чести избор за побољшање расположења, постоје суптилнији начини како храна може унаприједити наше емоционално стање. На примјер, пуретина је богата триптофаном, који помаже у производњи серотонина – неуротрансмитера који регулише расположење.

Такође, сложени угљени хидрати, попут цијелих житарица, граха и поврћа, доприносе стабилном нивоу серотонина, чиме помажу у одржавању стабилнијег расположења. Омега-3 масне киселине, које се налазе у масној риби и уљу од лана, могу побољшати расположење смањењем упала и пружањем додатне подршке мозгу.

Коју храну избјегавати а која утиче на расположење?
За очување позитивног расположења, важно је избјегавати храну која може негативно утицати на ваше емоционално стање. Додани шећери могу узроковати брзе промјене расположења и енергетске падове, док засићене масти из меса, млијечних производа и пржених намирница могу изазвати упале и погоршати расположење.

Процесуирана храна с вјештачким додацима може нарушити хемијски баланс у мозгу, а прекомјерно конзумирање алкохола може додатно погоршати расположење због комплексних хемијских реакција.

Као што пажљиво бирате пјесме за своју плаyлисту, бирајте и храну која вас усрећује. Сваки састојак игра кључну улогу у симфонији вашег емоционалног стања. Правилна исхрана може бити кључ за дугорочно емоционално благостање и срећу, преноси ЉепотаиЗдравље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана