Хормони због чијег недостатка жене старе прије времена - можете их надокнадити природно

ГС
Foto: Илустрација

Научници тврде да наше тијело синтетише око стотину хормона и од којих је њих шест важно за женску љепоту.

Они доприносе еластичности наше коже, чувају нашу младост, па чак и доприносе добром расположењу. Међутим, из непознатих разлога, понекад наше тијело не успијева да их произведе довољно па се нивои хормона смањују, а особа почиње да стари прерано. Добра вијест је да постоје поуздане методе за успостављање равнотеже хормона.

Естроген

Естроген утиче да ћелије фибробласта производе колаген и еластин. Када се ниво овог хормона смањи, појављују се боре, овални облик лица постаје неравномјеран, а груди постају опуштене. Међутим, није ријеч само о кожи - што је нижи ниво естрогена, то се тијело брже троши.

Како да повећате ниво естрогена?

Храна: Сојино млијеко, смеђа рижа, ланено сјеме, свјеже поврће и воће. Научници тврде да производи од меса потискују производњу естрогена, због чега је боље смањити потрошњу животињских протеина.

Козметика: Посебно креме које садрже фитоестрогене. На примјер, серуми и креме са корјењем сладића боре се против старења, јер садржи ликуиритигенин - антиоксидант који стимулише производњу колагена.

Хормон раста - соматотропин

Људи имају тенденцију да добију соматопаузу са годинама - стање када ниво хормона раста у крви почиње да опада. Када су нивои соматотропина смањени, мишићи се смањују, док масноћа и боре почињу да се појављују у прекомјерним количинама, расположење се погоршава, а издржљивост се смањује. Познате личности из Холивуда често почињу да убризгавају хормон раст, међутим, ова метода има много непријатних нуспојава, као што су отицање, главобоље, па чак и неконтролисани раст костију и унутрашњих органа.

Како да природним путем повећате ниво хормона раста?

Физичка активност: Ходање брзином од око 4 км на сат, вјежбе са теговима (10-15 понављања за сваку руку). Боље је ако тренинг снаге претходи аеробној вјежби - прво, радите са теговима, а затим ходајте. Наравно, шетња напољу је најбоља опција.

Промјене температуре: Посјета сауни или туширање наизменично топлом и хладном водом стимулише производњу хормона раста.

DHEA (Дехидроепиандростерон)

DHEA је хормон који делује умирујуће и ефективан је против старења. Али ствар је у томе што га наше тијело производи само до 30. године. Након што тонус мишића почне да опада крвни судови постају крхки, а кожа губи еластичност.

Како да подигнете ниво природним путем?

Укључите здраве масти у вашу исхрану: Наше тијело производи DHEA уз помоћ њих. Орашасти плодови, сјеменке, масна риба и авокадо садрже есенцијалне полинезасићене масне киселине.

Једите протеине за доручак: Они помажу у борби против промјена расположења и стабилизују нервни систем на самом почетку дана.

Мелатонин

Мелатонин регулише наше дневне ритмове. Другим речима, информише тијело да је вријеме за одмор. Сви процеси обнављања ћелија одвијају се током спавања и ако је сан поремећен, људи почињу да старе прерано. Недостатак мелатонина доводи до појаве бора, губитка косе и стварања пигментних мрља.

Како да подигнете ниво мелатонина?

Храна: Мелатонин се налази у бананама, парадајзу, рижи и кукурузу.

Алкохол, пушење и кофеин имају контраиндикторан ефекат. Када их конзумирате, производња овог хормона престаје. Неки лијекови као што су бетаблокатори, хипнотици и антиинфламатори имају исти ефекат.

Кортизол

Висок ниво хормона стреса - кортизола доводи до прераног старења. У зависности од типа коже, негативни ефекат кортизола се манифестује на различите начине - од сиве боје лица, до суве и коже која се љушти, до дубоких бора и маске коже и акни. Овај хормон разграђује влакна колагена и чини кожу млитавом.

Како смањити ниво кортизола и стреса?

Пијте довољно воде: Чак и мала дехидратација повећава ниво овог хормона. А мала ствар, као чаша воде, помоћи ће вам да се опустите.

Додаци исхрани са ружиним корјеном смањују ниво анксиозности и кортизола.

Слушајте добру музику: Научници кажу да музичка терапија смањује ниво стреса.

Медитација буквално чини да наше тијело смањује ниво кортизола без икаквих лијекова.

Инсулин

Инсулин повећава ниво глукозе у крви, и кад год се поремети на кожи се појављују рани знакови старења. Висок ниво шећера доводи до појаве бора, као и коже која виси.

Због повећаног нивоа глукозе, процес који се зове гликација (везивање молекула шећера и протеина) тече брже него што би требало у одређеној старосној доби што доводи до уништења колагена и еластина. Еластична кожа тада постаје крхка и дехидрирана.

Како да заштитите кожу од вишка шећера?

Консултујте се са љекаром да бисте утврдили ниво шећера у вашем тијелу. Након консултовања са специјалистом, можете да почнете са третирањем проблема.

Козметика: Креме и серуми са ретиноидима (витамин А и његови деривати) стимулишу производњу колагена. Ови козметички производи треба да садрже витамине Ц и Е и зелени чај - сви они раде као антиоксиданти.

Користите крему са заштитним фактором свакодневно чак и зими. Сунчеви зраци уништавају еластинска влакна и доприносе брзом старењу, преноси Б92.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана