Холме: Вјероватно постоји веза између вакцине “Астра Зенеке” и угрушака

Срна
Холме: Вјероватно постоји веза између вакцине “Астра Зенеке” и угрушака

ОСЛО - Пал Андре Холме, професор на Универзитету у Ослу и специјалиста за поремећаје крварења, процјењује да, вјероватно, постоји веза између вакцине произвођача “Астра Зенека” и случајева крвних угрушака.

 “Опрезно ћу рећи да постоји веза - разумно је вјеровати да постоји веза између чињенице да су пацијенти недавно вакцинисани, те да су након тога имали нуспојаве које су врло ријетке”, наводи Холме за Норвешку Радио-дифузну корпорацију.

Он каже да се имуни одговор на ову вакцину, изгледа, понекад манифестује покретањем крвног угрушка и смањењем тромбоцита.

“Знамо за слична стања која узрокују неки лијекови”, објашњава Холме.

Он прецизира да “имуни одговор након вакцинације, који узрокује стварање антитијела, може да унакрсно реагује са површинским протеинима на тромбоцитима и покрене систем згрушавања крви, тако да се створи крвни угрушак”.

Норвешка је обуставила вакцинацију “Астра Зенекином” вакцином на 14 дана због неколико пријављених случајева крвних угрушака.

Једна жена у тридесетим годинама умрла је на сјеверу Норвешке након крварења у мозгу. То се догодило 10 дана након што се вакцинисала.

Такође, три млађа здравствена радника хоспитализована су након вакцинације због крвних угрушака, а један од њих је преминуо.

Норвешка агенција за лијекове и даље истражује ове случајеве. Још није доказано да је “Астра Зенекина” вакцина повезана са крвним угрушцима, али није ни демантовано.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана