Хоће ли долазак топлијег времена "убити" вирус корона?

Агенције
Хоће ли долазак топлијег времена "убити" вирус корона?

ПЕКИНГ - Студија Универзитета "Сун Јат-сен" у кинеском Гуангжу открива да одређена температура погодује ширењу вируса корона, пише "Споутчајна Морнинг Пост ".

Студија, која је објављена прошлог мјесеца и која још мора проћи рецензију, сугерише да топлота има значајан утицај на вирус корона те да би топлота могла да утиче на његово ширење.

Вирус корона је, како се наводи у студији, осјетљив на високе температуре, које би могле да утицати на спречавање његовог ширења у земљама с топлијом климом, док би земље с хладнијом климом требало да уведу строже контроле по питању вируса.

У многим земљама свијета владе и стручњаци се надају да ће се број обољелих смањивати с топлијим временом, али друга студија коју је објавила група истраживача, међу којима је и епидемиолог Марк Липсич са Универзитета Харвард, открива да је ширење вируса корона могуће и у подручјима с различитом количином влаге у ваздуху.

"Саме временске прилике, попут повећања температуре и влажности ваздуха неће нужно утицати на опадање броја заражених од вируса корона без имплементације здравствено јавних мјера", наводи се у тој студији.

Наиме, група научника своју студију темељи на подацима сваког случају вируса корона који је потврђен између 20. јануара и 4. фебруара, што укључује више од 400 кинеских градова и регија.

Подаци су упоређени с метеоролошким подацима за јануар, а анализа је показала да је број заражених нарастао док је температура ваздуха износила 8.72 степени Целзијуса, да би након тога број зараза почео да пада.

"Температура ваздуха има утицај на околину у којој људи живе те она може имати и улогу по питању контроле епидемија", наводи се у студији, преноси "Јутарњи лист".

Хасан Заракет, стручњак Центра за инфективне болести на америчком Универзитету Беирут, тврди пак да топлије и влажније вријеме може утицати на мањи пренос вируса корона.

"Још увијек учимо о том вирусу, али оно што знамо о другим вирусима корона може нам бити од помоћи", тврди Заракет.

"Ако нам временске прилике успију помоћи у смањивању преноса вируса, онда можемо зауставити његов даљње ширење", тврди он.

Мајк Рајан, шеф одјељења за хитне ситуације при Свјетској здравственој организацији, поручио је јавности да се претјерано не нада да ће епидемија нестати аутоматски с доласком љета

"Морамо претпоставити да ће се вирус и даље ширити. Давали би људима лажну нада када бисмо рекли да ће он нестати попут прехладе, али не можемо то тврдити јер за то још не постоје докази", казао је Рајан. (Jutarnji.hr)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана