Хитно прекините са овим јутарњим навикама

е-клиника
Хитно прекините са овим јутарњим навикама

Начин на који започињемо јутро може да нам одреди остатак дана. Јутро је најважнији дио дана, јер тада сви процеси у нашем организму почињу и убрзавају се. Због тога је врло важно да дан започнемо правилно, јер ћемо тако убрзати метаболизам и побољшати здравље. У противном, лоше јутарње навике могу негативно да утичу на наше здравље.

Одлагање аларма

Гријешимо ако мислимо да ће нам тих додатних 15 минута помоћи да се разбудимо. Бићемо одморнији ако сваког дана устајемо и одлазимо на спавање у исто вријеме.

Остајање у мраку

Без обзира на то колико је примамљиво, ујутро не треба да остајемо у тихој тами своје собе са спуштеним завјесама. Дневна свјетлост помаже нашем тијелу да подеси свој унутрашњи сат. То нам омогућава да боље спавамо и да се наш организам бори против инфекције и упале. Излазак напоље на сунчеву свјетлост помаже нам да производимо витамин Д, јасније размишљамо и више се крећемо. То чак може да нас усрећи. Зато размакните завјесе и поздравите нови дан.

Касно устајање

Понекад је баш добро и баш прија да спавамо дуже, посебно када имамо времена и када нам недостаје сна. Али најбољи начин да побољшамо свој сан на дуже стазе јесте да се придржавамо редовног распореда одласка на спавање и буђења. То значи да сваки дан устајемо у исто вријеме, чак и ако смо касно легли – а то се односи и на викенд.

Пребрзо искакање из кревета

Када пређемо из лежећег у стојећи положај, гравитација шаље крв у ноге, што може нагло да снизи крвни притисак и изазове вртоглавицу. Чак можемо и да се онесвијестимо. Зато прво треба полако да сједнемо и задржимо се на ивици кревета да бисте свом тијелу дали неколико секунди да се навикне на нов положај, посебно ако смо раније примјетили да имамо вртоглавицу. То је једноставна мјера предострожности која може да нас спаси од озбиљног пада.

Одлагање и избјегавање вјежбања

Редовна вјежба, између осталих многих предности, помаже да имамо добар сан, одржавамо жељену тежину, помаже нашем срцу и расположењу. Већа је вјероватноћа да ћемо се држати вјежбања ако то радимо одмах на почеку дана. То би чак могло да нам олакша контролу над оним што једемо током дана и одржавањем своје тежине. Планирајте унапријед и припремите опрему за вјежбање претходне вечери.

Прескакање кафе

Ако ујутро обично пијемо неколико шоља кафе и онда ријешимо да је прескочимо, то може резултирати осјећајем поспаности. Можда нећемо моћи да се концентришемо, можемо да будемо веома уморни са јаким главобољом, мучнином и симптомима сличним грипу. Ако покушавате да смањите унос кофеина, учините то постепено да бисте избјегли ове реакције.

Заборављамо на своје зубе

Сваке ноћи на зубима се формира љепљиви филм који се зове плак. Ако га ујутро не оперемо, може почети да се стврдњава у каменац, који можемо да уклонимо само у стоматолошкој ординацији. Ако су плак и каменац предуго присутно, могу довести до отечених или крварења десни, каријеса, лошег даха, болести десни и других здравствених проблема.

Прање зуба одмах послије кафе

У питању је киселина у кафи. Зато никако не би требало да перемо зубе одмах након било какве киселе хране или пића. На примјер, неки људи ујутру воле да пију воду са лимуном. Киселина слаби зубну глеђ, а прање зуба одмах након њеног конзумирања може је уклонити. Зубе треба једноставно опрати прије тога или сачекати 30 до 60 минута да киселина нестане са зуба.

Стално провјеравање е-поште

Ако константно провјеравамо дигиталне уређаје, е-пошту и друштвене мреже, то може изазвати стрес и анксиозност. На пријмер, можда осјећамо већи притисак да започнемо посао раније ако прво провјеримо своју е-пошту. Посветите ујутру мало времена себи и одвојте се од дигиталних медија. Можда ће вам у почетку бити потребно мало труда, али може да вас усрећи и помогне да обавите више посла на дуже стазе.

Започињање дана без плана

Ако започнете дан без размишљања о томе зашто радите то што радите, можда ћете изгубити из вида оно што покушавате да постигнете и шта вашем животу даје смисао. Било да је у питању посао, породица или животни стил, важно је да схватите шта вам је најважније и да се побринете да ствари које радите сваки дан помогну да то постигнете. Поставите приоритете, направите листу и провјерите свој напредак на крају дана. 

Размишљање о дневним проблемима

Када имате план за рјешавање дневних проблема, пустите их и одвојите тренутак да будете захвални за добре ствари у вашем животу. Људи који то често раде срећнији су, здравији и задовољнији у својим односима, посебно у поређењу са онима који се фокусирају на своје проблеме. 

Изостављање времена посвећеног себи

Ако вам је дан испуњен послом и буком, јутро је савршена прилика да разбистрите ум чак и са неколико минута медитације. Можете једноставно да се усредсредите на свој дах и покушате да отпустите мисли које вам се појављују. Оваква пракса може смањити нивое хормона стреса кортизола и може помоћи у ублажавању стања укључујући анксиозност, бол, висок крвни притисак, несаницу и мигренске главобоље.

Прескакање доручка

Људи који редовно доручкују обично имају оштрије размишљање и мање масноће у организму, а и мања је вјероватноћа да цће имати дијабетес типа 2 и болести срца. Они такође редовно вјежбају и имају здравију исхрану. Зато уживајте у здравом доручку – то је једноставан и пријатан начин да добро започнемо дан.

Конзумирање превише слаткиша

Крофне и друга слатка пецива направљена од бијелог брашна имају мало хранљивих вриједности и пребрзо улазе и излазе из крвотока. То може изазвати умор, раздражљивост, глад и жељу за још такве хране. Протеини из јаја или свјежег сира и сложени угљени хидрати са више влакана и хранљивих материја – овсене пахуљице или друге интегралне житарице, воће и поврће – дуже се варе, утољују глади и обезбјеђују спор и стабилан извор енергије.

Заборављање креме за сунчање

Она може помоћи у заштити наше коже од рака и бора узрокованих УВ зрацима којима смо изложени кад смо на сунцу, чак и ако је облачно. Најбоље је да је ставимо око 15 минута прије него што изађемо напоље. Толико је времена потребно кожи да је упије. Поново морамо да је нанесемо након само 2 сата ако смо и даље на сунцу или чак и раније ако се много знојимо или идемо на пливање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана