Хипертензија, плућне болести и дијабетес доминантни у Хрватској

Танјуг
Foto: Илустрација

ЗАГРЕБ - Хипертензија, хроничне болести плућа и дијабетес најчешћа су обољења од којих болује старија популација у Хрватској, подаци су Хрватског завода за јавно здравље објављени поводом Међународног дана здравља.

Ријеч је о подацима за Хрватску прикупљенима у оквиру Евростатовог пројекта “Morbidity Statistics”, са циљем утврђивања појавности одређених стања и болести које је одредила Европска комисија.

Прикупљени подаци показују да готово трећина хрватског становништва болује од хипертензије, а тај удио се знатно повећава код старије популације - код осам од десет особа старијих од 65 година регистрована је ова болест.

Хроничне болести плуђа највише погађају старију популацију, а према истим подацима од ове болести болује једна од десет особа старијих од 65 година.

Истраживање је још једном доказало велику присутност шећерне болести међу популацијом од које болује готово 10 посто становништва, док четвртина особа старијих од 65 година болује од дијабетеса, пренијела је Хина.

Високо су заступљени и поремећаји расположења (афективни поремећаји) који су дијагностиковани код 6,6 посто становника Хрватске. Двоструко су чешћи код жена у односу на мушку популацију (8,7 посто према 4,4 посто), а највише су присутни код жена после 50 године живота.

Слична је ситуација и с анксиозним поремећајима. Двоструко су чешћи код жена у односу на мушкарце (16,7 посто према 8,3 посто), а посебно погађају женску популацију након 50. године живота.

Релативно високу превагу имају и артрозе - 10,8 посто становништва, исхемијске болести срца - 5,8 посто те цереброваскуларне болести - 2,9 посто.

Доминантна је и присутност деменције (укључујући Алзхеимерову болест) у старосној групи изнад 60 година и износи 2,9 посто, с тиме да је након 70. године двоструко чешћа код жена.

Референтно раздобље било је од 2015. до 2017. године, подаци су прикупљани од 1. марта 2019. до 1. септембра 2020, а уз Хрватску у пројекту су учестовале Белгија, Њемачка, Финска, Француска, Мађарска, Литванија, Малта, Холандија и Пољска.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана