„Хемофармових“ 10 савјета за здраво срце

ГС
„Хемофармових“ 10 савјета за здраво срце

Не постоје године које би категорисале да ли сте премлади или превише стари да почнете бригу о свом срцу. Тако и сама превенција кардиоваскуларних болести подразумијева доношење добрих одлука које умногоме утичу на здравље срца.

Истраживања показују да је, у посљедних 15 година, дошло до значајног напретка у лијечењу кардиоваскуларних обољења и да се промјеном начина живота, као и одговарајућом терапијом може помоћи у успоравању тока болести и побољшању квалитета живота.

Недостатак физичке активности, лоша исхрана и друге нездраве навике, своје лоше лице, показаће током година управо на вашем срцу и крвним судовима. Међутим, свако, у било ком животном добу, може имати користи од неколико једноставних корака који доприносе очувању здравља. Здрав живот је најбољи пут ка здравом срцу.

 

Превенција кардиоваскуларних болести подразумијева сљедеће кораке:

Контролишите редовно крвни притисак

Повишен крвни притисак или хипертензија је хронична болест код које су вриједности крвног притиска изнад 140/90 mmHg, а која за посљедицу може имати оштећења крвних судова и органа попут срца, бубрега, и слично.

Контролишите редовно холестерол у крви

Повећана концентрација холестерола у крви један је од четири најважнија фактора ризика за коронарне болести, инфаркта срца и можданог удара. Масне наслаге које се формирају на унутрашњости крвних судова, могу довести до оштећења крвних судова, блокирања протока крви у срце или мозак, до стварања тромба, и посљедично до срчаног или можданог удара.

 

Контролишите шећер у крви

Повећан ниво шећера у крви, који траје дуже времена, штетно утиче на читав организам. Оштећује многе органе и ткива, почевши од крвних судова, гдје убрзава процес атеросклерозе и самим тим значајно повећава ризик од  кардиоваскуларних болести. Редовном контролом и регулисањем нивоа шећера у крви, може се смањити ризик од компликација.

 

Не прескачите прописану терапију

Уколико имате неко од кардиоваскуларних обољења и имате прописану терапију, веома је важно да је узимате редовно, сваки дан, по сатници како вам је и препоручено. Било да је ријеч о лијековима за повишен крвни притисак, повишен холестерол, ангину пекторис, дијабетес или лијековима  који спречавају стварање тромба попут ацетилсалицилне киселине у малим дозама од 100 или 75 мг, терапију требате узимати редовно. Редовно узимање терапије спречава настанак компликација и погоршање болести.

 

Оставите цигарете

Само двије године од престанка пушења ризик од коронарне болести срца се значајно смањује.

 

Будите физички активни

Редовна и умјерена физичка активност одлична је за здравље срца. Никада није касно да започнете с њом и осјетите добробит физичке активности. Трудите се да током дана сједите што мање, а ако сте везани послом за сједење, користите кратке шетње у паузама.

 

Одржавајте здраву тјелесну тежину

Одржавање здраве тјелесне тежине може умањити ризик од срчаних болести и других здравствених проблема. Провјеравајте редовно индекс тјелесне масе.

 

Уносите различите хранљиве намирнице

Конзумирање разноврсне исхране богате свјежим поврћем и воћем, помаже, како у регулацији тјелесне тежине, тако и у регулацији крвног притиска и холестерола.

 

Смањите унос соли

Са повећаним уносом соли, повећава се и ниво натријума у организму, а повећан ниво натријума значи повећање крвног притиска.

 

Усвојите здравији начин живота

Усвајањем здравих навика активно учествујемо у превенцији кардиоваскуларних обољења, а смањење фактора ризика омогућа спречавање већину кардиоваскуларних болести. Једноставно речено: промјеном лоших животних навика смањујемо ризик од нежељених кардиоваскуларних догађаја.

 

Будите срце, према свом срцу!

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана