Гризете нокте? Ево како престати с том лошом навиком

GS
Foto: Ilustracija

Нокте гризе 20 до 30 посто популације, и дјеце и одраслих. Осим што је то ружна навика након које нокти не изгледају нимало лијепо, она повећава ризик од развоја кожне инфекције и пријеноса вируса, бактерија...

„Гризење ноктију је самоумирујуће понашање, баш као и чупање косе или штипкање коже. Тим дијеловима тијела је лако приступити, а резултати нису лако видљиви другима. Најчешћи разлог зашто људи гризу нокте је то што се тако умире кад су гладни, кад им је досадно, ако су фрустрирани или раде на тешким задацима. У бити, гризење ноктију једна је од оних непожељних навика за коју већину времена нити не знамо да је радимо“, појаснила Гаури Курани, психологиња која се бави и дјецом и одраслима, преноси 24сата.хр.

Такво понашање може почети у дјетињству, а нека истраживања чак сугерирају како та навика коријен вуче у генетици. Хронично гризење ноктију, које се назива и онихофагија, може оштетити кожу око ноктију и саме нокте. То, такође, повећава ризик од бактеријских инфекција ноктију, које могу бити црвене, болне, натечене и често захтијевају антибиотике за лијечење“, додала је и напоменула како руке и нокти знају бити пуни вируса и бактерија који се гризењем ноктију лако преносе у организам.

Уколико имате проблема с овом непожељном навиком, доносимо вам осам савјета како престати гристи нокте:

1. Пронађите узрок

Звучи елементарно, али ако покушавате прекинути ту ружну навику, први корак је идентифицирати што је томе узрок. Наиме, уколико можете тачно одредити што код вас узрокује такво понашање, тад имате прилику свјесно управљати разним ситуацијама и тако си помоћи у избјегавању те навике. 

2. Побрините се да су руке заузете

Готово је немогуће гристи нокте ако су вам руке нечим запослене. То може бити читање, плетење, израда рукотворина, мажење животиња или обављање разних кућанских послова. Осим што ћете тако мање гристи нокте, бићете и продуктивнији те у коначници задовољнији собом.

3. Носите рукавице или залијепите фластере

Иако рукавице није могуће носити у свакој ситуацији, може вам помоћи ако их навучете на руке у стресним ситуацијама или када вам је јако досадно. Помаже и стављање фластера или неке друге баријере.

4. Одржавајте нокте јако краткима

„Уколико су нокти врло кратки, мање је материјала који можете гристи. С временом вам та навика тако може постати мање привлачна. С тога, редовно кратите нокте како бисте лакше избјегли искушење“, каже дерматологиња Тифани Либи.

5. Нанесите лак неугодног окуса

Премазивање ноктију посебним лаком горког окуса одличан је начин ослобађања од ове непривлачне навике. Наиме, чим несвјесно прст приближите устима осјетићете горак окус и то ће вас одбити од гризења ноктију. Такви лакови немају боју па га можете стално имати на ноктима, односно све док их не престанете грицкати.

6. Запослите уста

Најидеалнији начин како држати уста запосленима је - жвакање или узимање ментол бомбона кад осјетите да бисте могли посегнути за ноктима.

7. Испробајте штитник за уста

Курана предлаже да испробате посебно дизајниран штитник за уста који отежава загриз.

8. Обратите се стручњаку

Уколико се никако не можете ријешити ове навике, а због тога добивате кожне инфекције око ноктију, није ложе обратити се дерматологу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана