Грешка с испијањем воде због које још теже подносимо врућине

GS
Грешка с испијањем воде због које још теже подносимо врућине

Сви знамо да по врућини није паметно пити јако хладне напитке. Знате ли зашто је хладна вода по врућини штетна?

Када су напољу врућине и температура је већа од 30 степени Целзијуса, због спарине не може нормално ни да се дише, најрадије посегнемо за чашом воде или сока с пуно леда како бисмо се расхладили.

Можда би требало да припазите колико леда стављате јер научници упозоравају да хладна вода заправо успорава хидратацију организма те да је по врућинама најбоље пити воду односно напитке собне температуре јер њих организам брже апсорбује.

А ако пијете ледено хладна пића одмах након оброка, постоји велика могућност да се прехладите, чак и док је напољу вруће. Кад стекнете навику испијања воде собне температуре, примијетићете огромно побољшање пробаве и боље ћете се осјећати током и након оброка.

Испијање топлог чаја по врућини такође има своје предности јер ће топли напитак подстаћи знојење и тако вас расхладити, али постоји цака: топли напитак расхладиће вас једино када напољу нема влаге, односно када је ваздух сув.

Ефекат ће бити још бољи ако носите одјећу која не задржава влагу, односно која омогућава испаравање зноја, преноси Задовољна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана