Грејпфрут може лоше утицати на здравље ако дође у додир са одређеним лијековима

ГС
Грејпфрут може лоше утицати на здравље ако дође у додир са одређеним лијековима

Они који су заинтересовани за однос између исхране и здравља знају да постоје добар холестерол и лош холестерол. Први укључује липопротеине високе густоће, који разграђују липопротеине ниске густоће у јетри који долазе из хране и зачепљују крвне судове и уске артерије. За одржавање здраве равнотеже важно је јести храну која може снизити холестерол.

Статини су лекови за снижавање липопротеина ниске густоће. Недавна студија показала је да статини могу доћи у додир са садржајем сока неких агрума, што може узроковати озбиљне нуспојаве, повећавајући ниво статина у крви особе и погоршавајући њихово деловање.

Најчешће је реч о грејпфруту, иако постоји низ агрума на које такође вреди обратити пажњу. Мала чаша сока од грејпа можда неће имати озбиљне последице, али увек је најбоље да корисник статина разговара с лекаром пре конзумирања овог воћа, његовог сока или неких других агрума.

Студија је показала да садржај грејпфрута омета нормалан метаболизам статина у телу, повећавајући њихову концентрацију у крви особе. Обично, када особа конзумира статине без сока од грејпа, ензим ЦYП3А их разграђује у цревима и јетри. Овај процес смањује количину статина који улази у крвоток. Међутим, фуранокумарини - материје природно присутне у грејпу - убијају овај ензим и стога га спречавају да разгради статине. Дакле, тело из црева у крвоток уноси више статина него иначе, што потенцијално може довести до кобних последица.
Иначе, више од 85 лекова може ступити у интеракцију са тим састојцима грејпа, према истраживачком тиму, па нису само статини у опасности. Нису сви статини исти у смислу интеракција с грејпом, а аторвастатин, ловастатин и симвастатин су они на које треба обратити пажњу. За више информација најбоље је консултовати се са лекаром.

Ако сте љубитељ цитруса, немојте очајавати: грејп у умереним количинама у комбинацији с неким статинима је још увек могућ. Запамтите да половина овог воћа садржи мање од обичне чаше сока од њега. Неки од пацијената који су користили статине сведочили су само негативним учинцима испијања готово литре сока од грејпа, али лекари не препоручују такво експериментисање.

Осим тога, морате узети у обзир да није само грејп опасан. Други агруми такође могу садржавати састојке са сличним интеракцијама. То су лимета, помело и горка (севиљска) поморанџа. Ако су вам преписани статини, припазите на сва четири воћа и посаветујте се са изабраним лекаром пре него што их уврстите у своју исхрану.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана