Грчеви у ногама уопште нису уопште безазлени: Ево на коју опасну болест могу да укажу болови у бутинама и листовима

ГС
Foto: Илустрација

Повремено стезање или грч у листу поткољенице, који може да се прошири и на бутину, може да настане због мањка минерала у тијелу, најчешће због претјераног знојења, али често може и да укаже и озбиљно обољење

– Мјесто стезања, односно бола, указује на то да је проблем сигурно у артеријама бутине, а могуће је да постоје и сужења артерија у препонама или карлици, односно трбуху – каже др Драгица Степић, специјалиста опште хирургије за "Новости"

У том случају неопходан је преглед, који подразумијева опипавање пулса на ногама и утврђивање присуства или одсуства промјена на кожи стопала усљед исхемије.

-Затим слиједи одређивање колор-доплер индекса, којим се утврђује однос крвног притиска на ногама и крвног притиска на рукама, који љекара упућује на то у којој је мјери организам сам успио да кроз мање крвне судове обезбиједи снабдијевање ногу крвљу.

Др Степић објашњава да послије прегледа љекар одлучује да ли је потребно одмах да се уради ангиографија или снимање крвних судова са контрастом и предузме нека од метода реваскуларизације, као што је уградња стента или бајпаса.

У случају када се утврди да нема критичног сужења крвног суда, препоручује се лијечење љековима. Веома је важно и свакодневно ходање, и то преко границе бола, јер поправља проток крви.

Од великог значаја је и престанак пушења, јер оно доказано убрзава и погоршава атеросклерозу и неминовно доводи до компликација, од којих је најтежа појава гангрена, пише Најжена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана