Годишње умре више од 13 милиона људи због еколошких узрока

Срна
Годишње умре више од 13 милиона људи због еколошких узрока

САРАЈЕВО- Свјетска здравствена организација /СЗО/ процјењује да су за више од 13 милиона смртних случајева широм свијета сваке године одговорни еколошки узроци који могу бити избјегнути.

То укључује климатску кризу, која је највећа пријетња по здравље човјечанства и представља здравствену кризу, што покрећу политичке, друштвене и комерцијалне одлуке.

Више од 90 одсто људи у свијету удише нездрав ваздух због сагоријевања фосилних горива, објавио је Завод за јавно здравство Федерације БиХ, поводом обиљежавања 7. априла - Свјетског дана здравља, чија је овогодишња тема "Наша планета, наше здравље".

Екстремне временске прилике, деградација земљишта и несташица воде расељавају људе и утичу на њихово здравље, док се загађујуће материје и пластика налазе на дну најдубљих океана, највиших планина и ушли су у људски ланац исхране.

"Системи који производе високо прерађену, нездраву храну и пиће покрећу талас гојазности, повећавају рак и срчана обољења, истовремено стварајући трећину глобалних емисија гасова стаклене баште", истакнуто је у саопштењу.

Процјењује се да се у свијету око милион пријевремених смрти годишње приписује познатим еколошким ризицима који се могу избјећи.

Загађење ваздуха, контаминирана вода, неодговарајући санитарни услови, укључујући управљање чврстим отпадом, ризици повезани са одређеним опасним хемикалијама и негативни утицаји повезани са климатским промјенама, највећа су пријетња животној средини и јавном здрављу.

Ове пријетње јавном здрављу отежане су слабом праксом управљања и потенцијалним неједнакостима у здравству, као и ограниченим вођством, стручношћу и ресурсима у здравственом сектору.

Свјетски дан здравља обиљежава се 7. априла сваке године под покровитељством СЗО, како би се изградила свијест о одређеној здравственој теми, те скренула пажња на приоритетне проблеме који утичу на ширу популацију, као и на значај улагања у здравље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана