Европска агенција за лијекове упозорава на нове сојеве Омикрона

Танјуг
Foto: Илустрација

АМСТЕРДАМ- Европска агенција за лекове (ЕМА) упозорила је данас да варијанте БА.4 и БА.5 омикрон соја вируса virusa Sars-Cov-2 постатају доминанте у Европи што ће ”вјероватно резултирати повећањем случајева инфекције ковид-19 у наредним недјељама”.

У ЕМА наводе да на основу ограничених података нема доказа да су БА.4 и БА.5 повезани са повећаном озбиљношћу инфекције у поређењу са циркулишућим варијантама БА.1 и БА.2., али упозоравају да са повећање броја инфицираних, као и у претходним таласима, може доћи до повећања хоспитализација, пријема на интензивну нјегу и броја смртних исхода.

Додаје се да су нове под варијанте Омикрона отпорније на имунитет добијен вакцинама АстраЗенеке и Фајзера јер су ”антигенски више удаљени од основног вируса”.

Земље се позивају да надзиру кретање и ширење вируса ковид-19, нарочито код сатријих од 65 година, а из ЕМА понављају да су вакцинација и примање бустер дозе и даље приоритети у заштити, уз очекивање да ће додатне дозе бити потребне најризичнијим групама у очекивању нових таласа инфекције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана