Ево због чега вам се чини као да неко има у соби док спавате

ГС
Foto: Илустрација

Ако вам се догађа да се смјестите у кревет и у једном тренутку осјетите као да је у вашој соби још неко, то би могло значити да имате парализу сна или халуцинације.

Овај осјећај може вас веома узнемирити, а обично се јавља када тонете у сан или се тек будите. Психолог и директорка компаније “Sleep Health Shelby Harris” истиче да су ова искуства углавном кратка и да мозак има тенденцију да створи виузелну компонентну попут ове.

Такође, није неуобичајено да се осјећате као да падате или да чујете звукове и гласове којих нема.

Парализа сна је сличан феномен када се не можете помаћи или говорити исправно док се будите. Понекад је пропраћено халуцинацијама, попут виђења, слушања или осјећаја присутности некога ко заправо није ту.

Парализа сна обично се догађа након РЕМ фазе спавања, фазе сна у којој се већина снова догађа. Током ове фазе сна ваше је тијело парализовано, а парализа може потрајати минут или два док се враћате свијести, тако да се осјећате будним, али још нисте у стању покретати тијело.

Психолог Харис наводи да халуцинације у сну и парализа у сну обично се не догађају сваке ноћи. Заправо, већина нас ће их доживјети само с времена на вријеме.

Ипак, постоје одређени фактори који повећају шансе за оваквим стањима, а то су: неиспаваност, велике количине стреса, нови лијекови, неки скривени проблеми са спавањем или можда имате неку врсту трауме или посттрауматски стресни поремећај (ПТСП).

Повремени осјећај да неко други борави у просторији док спавате најчешће није разлог за забринутост, али ако се то догађа чешће, могао би то бити проблем са спавањем или менталним здрављем, којег треба ријешити с љекаром, преноси Кликс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана