Ево зашто треба да пијемо воду послије кафе

Nezavisne
Foto: Pixabay

Шоља свјеже скуване кафе многима је први јутарњи избор.

Због високог садржаја кофеина, напитак окрепљује, повећава ефикасност и концентрацију и помаже да се боље фокусирате на задатке.

Међутим, кафа има и нежељене ефекте: дехидрира организам, мрље се појављују на зубној глеђи, а може изазвати и нагло повећање крвног притиска. Да бисте се заштитили од ових непријатних посљедица, довољно је да попијете чашу воде послије кафе. Како то функционише и зашто је важно, откривамо вам у наставку.

Традиција испијања кафе са охлађеном водом дошла је код нас из земаља Истока, гдје постоји вијековима. Људи су од давнина пили воду, прије свега, да би боље осјетили укус кафе: ако се послије сваког гутљаја напитка рецептори "очисте" водом, она ће добити израженији укус. Сада ће вам сваки нутрициониста савјетовати да пијете воду са кафом из сасвим других разлога.

Прво, кофеин има снажан диуретички ефекат, који у великој мјери дехидрира тијело.

Дехидрација може довести до много непријатних посљедица, па је потребно посебно пажљиво пратити ниво течности у тијелу. Ако попијете чашу воде одмах након кафе, враћате равнотежу воде и смањујете ризик од дехидрације. Запамтите да ова чаша не би требало да буде дио вашег дневног уноса течности, тј. ако пијете два литра воде дневно, онда уз сваку шољицу кафе треба додати још једну чашу.

Друго, кафа је богата биљним бојама које могу промијенити боју зубне глеђи, посебно уз честу употребу. Овдје опет вода долази у помоћ. Испирући остатке кафе водом, спречавамо реакцију интеракције између киселина кафе и зубне глеђи. У исто вријеме, не би требало да перете зубе одмах након кафе - то може бити небезбједно за здравље зуба.

Поред тога, кофеин може драматично да повећа крвни притисак, што је генерално непријатно, а за особе које пате од хипертензије може бити чак и опасно. Вода разблажује кафу, због чега се смањује оптерећење срца и крвних судова, а ризик од оштрог скока притиска се смањује на скоро нулу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана