Ево зашто су жене знатно склоније развоју Алцхајмерове болести

ГС
Foto: Агенције

Скоро двије трећине људи с дијагностификованом Алцхајмеровом болести у САД су жене.

Шта би могао да буде разлог томе?

Жене живе дуже

Први и најважнији разлог је тај што жене обично живе дуже од мушкараца.

Један од разлога зашто има више жена са Алцхајмеровом болешћу од мушкараца је једноставно тај што у нашем друштву живи више старијих жена него старијих мушкараца, а највећи фактор ризика за Алцхајмерову болест су године. Што сте старији, то је већа вјероватноћа да ћете развити ову болест.

Шансе за развој Алцхајмерове болести касно у животу нешто су веће код жена него код мушкараца. Истраживање које је пратило 16.926 људи у Шведској открило је да, почевши од 80. године живота, жене чешће имају дијагнозу Алцхајмерове болести од мушкараца.

Слично томе, студија на Тајвану открила је да су шансе за развој Алцхајмерове болести веће код жена у поређењу с мушкарцима.

Метаанализа која је испитивала учесталост ове болести у Европи показала је да је отприлике 13 жена од 1.000 развило Алцхајмерову болест сваке године, у поређењу са само седам мушкараца.

Аутоимуни поремећаји чешћи су код жена

Жене имају двоструко већу вјероватноћу да ће имати аутоимуну болест у поређењу с мушкарцима. Разлог за ову разлику није сасвим јасан, али познато је да је имунолошки систем јачи код жена него код мушкараца, а многе аутоимуне болести често се појављују током трудноће, преноси Н1.

Може бити да се женски јачи имунолошки систем развио кроз еволуцију како би заштитио фетус од инфекција. Дакле, као дио њиховог јачег имунолошког система, жене могу да заврше с више амилоидних плакова од мушкараца.

Амилоидни плакови који проузрокују Алцхајмерову болест могу да буду дио имунолошког система који је задужен за борбу против инфекција.

Студија која је испитивала стопе деменције у Шведској открила је да вјероватно постоји специфична интеракција између ове болести и пола, преноси Српскаинфо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана