Ево зашто се многе жене ноћу буде у отприлике исто вријеме

ГС
Foto: Илустрација

Будите ли се и ви у исто вријеме сваку ноћ? Ако кад отворите очи сат увијек показује око 3.30 можда то зависи о овом разлогу који су истраживачи управо проучавали.

За многе жене које пролазе кроз менопаузу један од главних симптома је несаница, изазвана хормоналним промјенама.

Милиони жена рано се буде због менопаузе, а већина се буди у 3.29 ујутро – четири сата прије него што се огласи просјечни аларм, показало је истраживање Дунелма.

Истраживање од 2.005 жена у перименопаузи и менопаузи наглашава да је готово три четвртине жена (69 одсто) рекло да немогућност спавања ноћу штети њиховом емоционалном благостању.

Истраживачи су рекли да жене у менопаузи могу имати потешкоћа са спавањем и могу се пробудити током ноћи, што може утицати на дневне функције и перформансе.

Физички симптоми менопаузе укључују болове у зглобовима, валунге, ноћно знојење и чешћу потребу за одласком на заход.

С психолошког гледишта, промјена нивоа хормона може довести до пораста стреса и анксиозности те депресије што може утјецати на ритам сна.

Истраживања су показала да недостатак сна заправо може утицати на расположење, узрокујући да се мозак фокусира на негативне мисли и несрећне догађаје, а не на срећне.

Међу стратегијама за побољшање симптома менопаузе стручњаци препоручују мање једења прије одласка у кревет, кориштење мирисних спрејева за спавање, осигуравање да је просторија потпуно мрачна, мање конзумирања алкохола, избјегавање превише кофеина, повећање физичке активности и престанак пушења, преноси Н1.

Управљање стресом и бригама, здрава ноћна рутина за опуштање и тражење савјета од доктора о узимању хормонске терапије такође могу помоћи у побољшању сна.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана