Ево зашто је добро појести шаку ораха дневно

GS
Ево зашто је добро појести шаку ораха дневно

Због високог садржаја антиоксиданата ораси се препоручују као храна за очување здравља срца. Од свих орашастих плодова, ораси су јединствени по високом садржају полинезасићених масних киселина АЛА и линолне киселине.

Свакодневно конзумирање ораха утиче да смањује крвног притиска и нивоа укупног холестерола, триглицерида, липопротеина ниске густине (ЛДЛ) и аполипопротеина Б у крви, штитећи наше срце.

Истраживање докторке Шерил Рок, са Универзитета у Калифорнији, дошло је до закључка да исхрана која садржи орахе позитивно утиче на нивое холестореола у организму.

“Једно од изненађујућих открића ове студије је то да, и поред тога што су ораси богати мастима и имају доста калорија, дијете богате орасима би се по скинутим килограмима могле изједначити са дијетама са смањеним уносом масноћа”, каже Рок.

Поред тога бројна истраживања издвајају предности ораха за памћење, добро расположење, балансиран шећер у крви, репродуктивно здравље…

Ораси мозак додатно снабдијевају енергијом, побољшавају когнитивне функције и смањују ризик од деменције. Стога их са правом називају "храна за мозак".

Шака ораха дневно може позитивно да утиче на губљење килограма, јер ово орашасто воће има утицај на смањење апетита, пише „Њујорк тајмс”. Ораси су богати омега-3 масним киселинама које у комбинацији са другим супстанцама из овог језграстог воћа помажу смањивању ризика од гојазности, али и од појаве шећерне болести, преноси НовостиМагазин.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана