Ево шта се догоди са вашим тијелом ако престанете пити алкохол мјесец дана

GS
Foto: Reddit

У стварности, људи једу више пију ли алкохол и онда кад престану пити, инстинктивно желе задржати руке заузете, обично храном. Најбоље је стога замијенити храну с соком или воћем након престанка пијења алкохола.

Алкохол, посебно заслађен, повећава ниво шећера у крви, што може изазвати жудње за слатким након престанка. Но различити људи имају различите реакције. Некима тако пада шећер у крви, што може бити опасно за људе који имају дијабетес.

То може бити истина и за људе који су пили, примјерa, само чашу вина прије одласка у кревет како би заспали брже. Иако због алкохола можда заспeте брже, он снижава квалитету вашег сна. Неки људи могу имати и ноћне море док се организам не адаптира на ново стање.

Оне су сигнал великих промјена у тијелу с обзиром на то да се оно рјешава токсина.

Друга седмица

Кад људи редовно пију алкохол, станице јетре одумиру и на њиховом мјесту јављају се ожиљци. Орган се може опоравити, но ријеч је о доста спором процесу. Но чим мање пијете, јетра ће се брже опоравити.

Алкохол омета циркулацију крви, што доводи до недостатка кисеоника у кожи. Као резултат алкохол чини кожу сувом, што доводи до појаве пигментних мрља и раних бора.

Алкохол повећава производњу желучане киселине. Другим ријечима, желудац једе сам себе полако. Успут, то је и разлог зашто људи једу више кад пију алкохол.

Трећа седмица

До треће седмице очити знакови конзумирања алкохола (као што су тамни кругови испод очију и отицање лица) нестају. То је зато што мокраћни систем сад може исправно функционисати.

Кад је особа само мало пијана, улази у дубоку фазу сна одмах прескачући почетне фазе. А кад концентрација алкохола у крви падне, спавање више није дубоко и људи се чешће буде. Једном кад алкохол потпуно нестане из система, њихов циклус спавања враћа се у природно стање, што олакшава буђење.

Пијење алкохола смањује и производњу слине која утиче на стање зуба. Стога, не пијете ли алкохол, имате мањи ризик од каријеса, а ваша зубна цаклина постаје јача.

Алкохол не убија само бол већ и рецепторе укуса и осјећај мириса, што се с временом такође опоравља.

Четврта седмица

Ако је особа прекомјерне тежине, маса тијела драматично се смањује. Наравно, бројке су ту индивидуалне те зависе и о низу других фактора, но у просјеку ријеч је око 3 килограма мјесечно.

Алкохол повећава крвни притисак, а ако се то догађа пречесто, може довести до хипертензије. Осим тога, ризик од развоја кардиоваскуларних болести драматично пада.

Један младић на Redditu недавно је показао што се догоди кад неко не пије алкохол 220 дана, а направио је то једном фотографијом која је рекла све, пише Bright Sidе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана