Ево шта боја урина говори о вашем здрављу

GS
Foto: Ilustracija/Facebook

Др Jamin Brahmbhatt, уролог и роботски хирург и бивши предсједник Уролошког друштва Флориде за CNN је написао чланак у којем говори о суптилним знаковима у урину који могу много да кажу о нашем здрављу.

Није ријеч само о хитним стањима, истиче Brahmbhatt, већ и о боји, бистрини и мирису урина, факторима кој могу открити много о нашем здрављу.

Боја урина варира од блиједо жуте до тамно јантарне и то највише због урохрома - нуспроизвода нормалне разградње црвених крвних ћелија. Како те ћелије старе, оне се разграђују и ствара се урохром. Њега затим филтрирају бубрези и то даје боју мокраћи. Интензитет боје је директан одраз нивоа нечије хидратације. Што је особа више хидрирана, урин је свјетлије боје.

Које је боје здрав урин?

У идеалном случају, урин би требао бити јако бистар.

Пијење превише воде може довести до прекомјерне хидратације, што разрјеђује виталне електролите и може изазвати тровање водом: ријетко, али озбиљно стање које опасно снижава ниво натријума у крви. Овај ризик је посебно важан за спортисте и особе које се дуготрајно баве тјелесном активношћу.

С друге стране, недовољан унос воде представља опасност од дехидрације, умора и слабијих когнитивних и физичких перформанси.

Колико воде дневно треба пити?

Иако не постоји једна препорука за све, уролог Brahmbhatt каже да Америчка национална академија наука, инжењерства и медицине предлаже око 3,7 литара течности дневно за мушкарце и 2,7 литара за жене. Међутим, индивидуалне потребе могу увелико варирати у зависности о факторима као што су тјелесна тежина, ниво активности и здравствено стање особе.

Препоручује се око 30 милилитара воде по килограму тјелесне тежине дневно. Ако је особа физички активнија или живи у врућој клими, можда ће морати да повећа унос воде за 500 до 1000 мл дневно.

Препоруке је важно прилагодити и специфичним здравственим стањима. На примјер, пацијентима с бубрежним каменцима можда ће требати више воде због тог стања, док ће они са срчаним проблемима можда морати да ограниче унос течности.

Пол, годинеи здравствено стање такође играју важну улогу у одређивању праве количине воде. Мушкарцима обично треба више течности него женама због веће просјечне тјелесне тежине, док старије одрасле особе имају смањен осјећај жеђи.

Ипак, најбољи показатељ одговарајуће хидратације су недостатак осјећаја жеђи и свијетложута боја урина.

Црвена или ружичаста

Понекад храна попут цвекла и бобичастог воћа може дати урину црвену боју. Али, ако примијетите да ваш урин и временом остаје црвен или ружичаст, то може да значи да у њему има крви. Такву промјену не треба игнорисати и добро је разговарати с љекаром јер она може да укаже на појаву рака мокраћне бешике или бубрега, као и доброћудних стања попут повећане простате.

Тамносмеђа или боја чаја

Урин који изгледа попут чаја, тамносмеђе боје, може бити знак да не пијете довољно воде. Ако сте пили пуно течности, а урин вам је и даље таман, то може бити знак проблема с јетром или неких других здравствених проблема.

Плава или зелена

Плава или зелена боја у WC шкољци могла би бити право изненађење, но и то се може догодити због одређених љекова или бојила у храни.

Јарко жута

Б витамини могу урину дати јаку жуту нијансу. То је безопасно, али добар је подсјетник на то како исхрана и додаци исхрани могу утицати на тјелесне функције.

Шта говори бистрина урина?

Замућен урин може бити знак инфекције или проблема с бубрезима.

Мутан изглед урина често нестаје сам од себе, а може бити и нуспојава неких љекова.

Шта говори мирис урина?

Урин обично има благ мирис, али јак или необичан мирис може указивати на проблем. Јак мирис амонијака може указивати на дехидрацију. Непријатан или необичан мирис може бити знак инфекције мокраћног система.

Конзумација одређене хране, посебно оне зачињене или која садржи јаке састојке, такође може да утичеи на мирис урина.

Храна као што су шпароге, кафа и нека риба може да произведе посебан мирис због специфичних једињена које та храна садржи, који се излучују урином.

Ако примијетите промјене у мокраћи које се временом не враћају у нормалу, добро је обратити се љекару, преноси Јутарњи лист.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана