Ево колико је нормално да вам опада коса, а када би требало да посјетите љекара

ГС
Ево колико је нормално да вам опада коса, а када би требало да посјетите љекара

Опадање косе је нешто са чиме се сусрећу апсолутно сви, то је природан процес, а количина косе коју затекнете на четки, поду или у кади зависи од различитих разлога.

Наиме, нормалан дневни губитак косе је од 50 до 100 власи јер је опадање косе - заправо дио природног циклуса раста нових власи.

Такође, важно је да се истакне да начин на који стилизујете косу може увелико да повећа дневни број отпалих власи. На примјер, ако носите често зализану пунђу или високи реп, ради се о фризурама због којих ће вам на дневном нивоу испасти више власи, зато их није добро носити свакодневно.

Фазе раста косе

За боље разумевање животног циклуса раста косе, објаснићемо три главне фазе:

Прва је антигенска фаза и ради се о расту косе кроз двије до седам година, у зависности од генетских чиниоца и осталих индивидуалних карактеристика. У овој фази коса активно расте са ћелијама које се дјеле на корену фоликула косе, па је отприлике 85 – 90% косе на власишту у овој фази.

Следећа фаза је катагена фаза (или мировање), а ради се о прелазној фази која траје између двије до три недјеље када се зауставља раст косе, а спољашња коренска овојница се скупља и причвршћује за корен косе.

И последња је телогена фаза током које фоликул косе поновно улази у анагену фазу, наводи Мисс7.

Шта су узроци губитка косе и када посетити лекара?

Неки од узрока прекомерног губитка косе могу да буду стресне ситуације, генетска предиспозиција у виду андрогенетске алопеције, хормоналне промене или болести организма попут проблема са штитном жлездом, аутоимуних болести и слично, нутритивно сиромашна исхрана, коришћење одређених врста лекова, чест одабир чврстих фризура (пунђе, репови, плетенице), превише хемијских третмана (блајхање)...

Неки од знакова за узбуну су опадање конкретних праменова косе приликом чешљања или ако се будите облепљени опалом косом. Такође, ако се коса проредила на подручју зализака или било где другде, исто је време за лекара. Опадање косе може да буде један од првих показатеља озбиљнијих здравствених стања, зато немојте да чекате са превенцијом ако запазите овај симптом.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана