Ево колико дуго након прања косе не би требало да излазите вани

GS
Foto: Arhiva

Многи људи излазе напоље прије него што правилно осуше косу. Питање је колико је то паметно радити на вјетру и да ли су родитељи у праву када вам кажу да не излазите из куће најмање четири сата послије прања, чак и ако сте користили фен.

Ако имате навику да изађете из куће прије него што сте потпуно осушили косу, требало би да водите рачуна о свом здрављу. Наиме, чак и када вам је коса наизглед потпуно сува, влага остаје у фоликулу длаке. Неколико сати након прања, поре на глави су потпуно отворене, јер упијају воду.

Као резултат тога, снабдијевање крвљу је веће, а онда је и ваш имуни систем изложенији штетним утицајима. У овом случају, јак вјетар утиче на све шупљине на глави, укључујући и отворене поре. Најједноставније посљедице излагања влажног скалпа ветру су главобоља и прехлада, односно упале синуса. И нешто озбиљније може да вам се догоди.

Да бисте се заштитили од нежељених посљедица, косу након прања треба добро осушити, како би се поре на глави затвориле.У случају да нећете да користите фен, мораћете да будете стрпљиви и сачекате најмање  пет или шест часова.

Ако баш не можете да замислите да сушите косу сатима или ако сте негде у великој журби, онда је обавезно да носите капу и шал по вјетровитом времену, а не би било лоше да набаците још једну пунију капуљачу преко све, преноси Најжена.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана