Ево колико често се треба туширати

GS
Foto: Freepik

Колико често треба да се туширате је питање на које нема једноставног одговора. Стручњаци објашњавају када и како треба да се купате без обзира на велнес трендове.

Вријеме је за купање?

Хигијена је пола здравља - каже народна пословица. А гдје је граница између чистоће и неопходне хигијене?

Некима није проблем да прескоче дневно купање, а како наводи Хелти, прескакање туширања и није тако лоше. Ипак, да ли то утиче на здравље? Дерматолог Ени Гонзалес наводи да прескакање може за посљедицу да има лош мирис тијела, појаву акни, накупљање изумурлих дијелова коже, гљивичне инфекције и масну косу.

"Недовољно туширање такође може повећати вјероватноћу да се разболите", каже она истичући и да нема ништа лоше у томе да повремено прескочите туширање. А постоје и неки ризици од претјеривања са чистоћом и хигијеном.

Шта одређује колико често треба да се туширате?

Колико често треба да се туширате зависи од неколико ствари. Микробиолог др Филип Тиерно наводи да неке ствари треба узети у обзир - колико сте активни, какву кожу имате, да ли вјежбате...

"Међутим, ако не учествујете ни у каквој физичкој активности током дана, можда неће бити потребно да се туширате сваки дан. Постоји неколико стања коже које можете добити или погоршати ако се не купате или туширате. Једна од њих је дерматитис, гдје на кожи добијате смеђе мрље које се састоје од прљавштине, уља и мртвих ћелија коже. Ако одете у теретану и одлучите да се не туширате, такође можете повећати ризик од инфекције", каже др Тиерно.

Мирис тијела

Неки људи се зноје више од других, без обзира да ли учествују у физичкој активности или не. Дакле, слично томе колико сте активни, колико се уопште знојите је још један начин да одредите колико често треба да се туширате.

"Неки људи се не зноје толико и немају тешке мирисе", каже др Тиерно.

Тип коже

Ако је ваша кожа масна и склона акнама, туширање би било мудро на свакодневном нивоу по препоруци др Гонзалес. Али, треба да се туширате само неколико пута недјељно ако ваша кожа има тенденцију да буде сува и да се љуспа како не бисте додатно исцрпљивали кожу. Наиме, особе са сувом кожом који се превише туширају могу иритирати баријеру на кожи што доводи до још веће сувоће и црвенила, преноси Политикин магазин.

Они са кожним обољењима као што су екцем или псоријаза такође могу имати разне иритације ако претјерају са туширањем.

Колико често треба да се туширате?

Не постоји опште правило о томе колико често треба да се туширате, каже др Гонзалес, наводећи да се све углавном своди на личне преференције.

"Неки људи сматрају да је туширање сваки дан неопходно, а неки људи вјерују да је туширање два до три пута недјељно довољно", каже она.

Која наводи и да је наизмјенично купање сваки други дан сасвим у реду.

Доња граница

Када је ријеч о правом броју или количини туширања, чини се да је једном дневно или сваки други дан правило. Али запамтите, више није увијек боље када је у питању туширање. Претјеривање може довести до суве коже која сврби.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана