Ево којим ситуацијама бол у грудима није знак срчаног удара

ГС
Foto: Илустрација

Ако се деси пролазни налет бола у грудима, прва страшна мисао је срчани удар, ипак, бол у грудима не мора да буде срчани удар.

Тренутна нелагодност у грудима

Сједите за кухињским столом и пијуцкате кафу и онда вас одједном заболи у грудима. Деси се изненада, брзо и бол је пробадајућ. Осјећај који многи упоређују са струјним ударом траје само тренутак, али свакако привуче пажњу.

Добре вијести су да овакав кратак удар обично не указује на срчани удар, који често доноси неумољив бол од неколико минута. Тренутна нелагодност у грудима је вјероватније посљедица повреде као што су сломљена или угрувана ребра. Могуће је и да је у питању истегнут мишић у зиду грудног коша. Такође, можда се ради о упали хрскавице ребара.

Прецизна нелагодност у грудима

Са сваким дубоким удахом или кашљањем бол вам пробија груди. Чини се да кретање и мијењање положаја само погоршавају ситуацију. Ако имате такве симптоме, вјероватно је да имате проблема са плућима. То је још вјероватније ако је бол фокусиран на десну страну груди, далеко од срца. Могући узроци укључују упалу плућа или неку другу инфекцију, затим плеуритис, тј. запаљење плућне марамице, крвни угрушак у плућима или напад астме.

И мада ови проблеми са плућима нису срчани удар, они су довољно забрињавајући да се због њих треба јавити љекару.

Нелагодност која се смањује вјежбањем

Ако осјетите оштар бол у грудима, али се стање побољша кад се мало крећете, можда имате горушицу или неки други гастроинтестинални проблем.

Милиони људи широм свијета свакодневно пате од горушице, која доноси непријатан осјећај пецкања у грудима и осјећај киселости у грлу. И у том случају се треба јавити стручњаку како би се проблем ријешио.

Симптоми срчаног удара се веома разликују

Симптоми срчаног удара или ангине могу веома да варирају од особе до особе. Неки људи уопште не осјећају симптоме. Други доживљавају грчевити бол у грудима. Неки могу осјећати само нелагодност у руци, грлу или вилици. Али нелагодност је обично неумољива и обично траје пет минута или више.

Без обзира на то гдје је бол лоцирана, људи обично не могу да нађу положај који ублажава бол нити им је лакше кад попију воду, лијекове или дубоко удахну. А то значи да је вријеме да позовете хитну помоћ, преноси Нова.рс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана