Ево које свакодневне радње доводе до срчаног удара

ГС
Foto: Илустрација

Усред превеликог стреса или радости могуће је доживјети срчани удар, али не можемо рећи да су они главни узрок тог стања.

Промјене на крвним жилама главни су узрок срчаног удара, а оне могу бити једнако заступљене код оба спола и у различитој животној доби. Кардиоваскуларне болести су водећи узрок смрти у свијету, а препознавање симптома помоћи ће вам у превенцији ових болести. Усред превеликог стреса или радости могуће је доживјети срчани удар, али не можемо рећи да су они главни узрок тог стања. Ипак, требали бисте размислите прије него што урадите неких од ових активности.

Нагло устајање из кревета ујутро

Срчани удари се најчешће догађају ујутро. То је зато што ваш мозак преплави тијело хормонима како би вам помогао да се пробудите, али то додатно оптерећује рад вашег срца. Оно што, такође, може изазвати срчани удар приликом буђења је дехидрираност, али и нагло устајање из кревета.

Недостатак сна

Редован и квалитетан сан је неопходан за људски организам, а, ако не спавате довољно, можете повећати ризик од срчаног удара. Недостатак сна може повећати ваш крвни притисак, али и довести до упале. Ваш сан би требао трајати најмање шест до осам сати сваку ноћ како бисте смањили ризик од разних болести.

Преједање

Јасно је да један обилан оброк не може узроковати срчани удар, нарочито ако сте особа која нема опасност од кардиоваскуларних болести. Међутим, ако сте у ризичној скупини, обилан и јак оброк може повећати ниво ваших хормона и откуцаја срца те тако изазвати срчани удар.

Изненадни или интензивни напор

Долазак у форму дугорочно ће заштитити ваше срце, али, ако превише тренирате, то може бити опасно. Око шест посто срчаних удара изазвано је екстремним физичким напором.

Секс

Попут многих облика тренирања, сексуална активност повезана је с повећањем ризика од срчаног удара. Но, ова активност није опасна ако је сте физички активни и здрави.

Гледање утакмица

Бављење спортом може изазвати срчани удар, али може и њихово гледање. Како наводи WебМД, једно истраживање из 2006. године наводи да су срчани удари у Њемачкој повећали током трајања Свјетског ногометног првенства.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана