Ево које лијекове никако не смијете пити док возите

ГС
Foto: Илустрација

Поспаност, умор, вртоглавица, умањена перцепција само су неки од проблема с којима се могу суочити возачи који употребљавају лијекове.

У најтежим случајевима усљед дјеловања медикамената могуће је да дође и до саобраћајних удеса.

Вожња моторног возила је сложен задатак, због чега возачи морају бити у стању да видите, размишљају и правилно реагују. Неки лијекови, било да су они који се у апотеци издају на рецепт или без рецепта, могу да дјелују на ове вјештине.

“Прву групу чине лијекови који могу да утичу на способност управљања моторним возилима и машинама, а обиљежавају се празним црвеним троуглом (∆) на спољашњем паковању лијека. Друга група су медикаменти који снажно утичу на способност управљања моторним возилима и машинама, и под чијим дејством апсолутно не би требало возити, а означавају се пуним црвеним троуглом на спољашњем паковању лијека. Трећа и најопаснија група су лијекови који се убрајају у опојне дроге, а обиљежавају се знаком параграфа на спољашњем паковању лијека”, објашњава мр пх спец Јасна Анђелковић, фармацеут Фармацеутске коморе Србије, преноси Б92.

Лијекови као еквивалентни алкохола

Уобичајени нежељени ефекти ових лијекова који могу утицати на вожњу су осјећај поспаности или умора, могући су и вртоглавица, несвјестица, мучнина, замагљен или двоструки вид, језа, нестабилност, збуњеност. Умањена је способност да се правилно концентришемо и процијенимо удаљеност или брзину другог возила. Послије употребе неких лијекова код неких пацијената уочава се и слабост мишића или слабија координација, анксиозност.

“Због чињенице да неки лијекови могу утицати на вожњу толико значајно да су еквивалентни конзумирању алкохола више од законске границе, фармацеути у апотекама свакодневно саветују грађане и доприносе бољој информисаности о дјеловању лијекова на вожњу”, наводи Јасна Анђелковић.

Када су већи ризици?

Лијекови против несанице, анксиозности, епилепсије, антидепресиви (користе се код депресије и за болова у нервима, мигрене, проблема са бешиком), антипсихотици (за стања као што су шизофренија и биполарни поремећај), неки антихистаминици (код алергије, прехладе и грипа) неки су од лијекова који могу да угрозе вожњу. На исти начин дјелују и опиоиди (за ублажавање болова), неки препарати против прехладе и грипа, као и одређени лијекови за крвни притисак, мучнину, наводи Е клиника.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана