Ево које је воће најздравије, а има само 74 калорије на 100 грама

Г.С.
Воће
Foto: Илустрација | Воће

Смокве спадају у групу најздравијих врста воћа јер обилују здравим фитонутријентима, витаминима и антиоксидансима потребним за правилно и несметано функционирање организма.

Могу се јести свјеже или сушене, а 100 грама овог воћа садржи само 74 калорије. Свјеже смокве садрже каротене, танине, лутеин, клорогенску киселину и витамине А, Е и К који могу заштитити од старења и болести срца. Клорогенска киселина, којом смокве обилују, држи под контролом ниво шећера у крви.

С обзиром на то да садржи бројне фитонутријенте, витамине и антиоксидансе, смоква је једна од најздравијих медитеранских плодова. Осим што је укусна, има и здравствене предности, због чега дијететичари препоручују да је једете што чешће, поготово када је сезона, пише WebMD.

Снижава крвни притисак и подстиче мршављење

Висок крвни притисак, познат и као хипертензија, може довести до компликација попут болести срца и можданог удара. Један узрочник који доводи до високог крвног притиска је неравнотежа калцијума узрокована конзумирањем превише натријума и премало калцијума кроз прехрану.

Управо због тога смокве су изврсна намирница богата калцијумом и могу помоћи у исправљању ове неравнотеже. У међувремену, висок удио влакана у смоквама може помоћи у уклањању вишка натријума из организма, а такође може подстакнути губитак тежине.

Јача имунитет

Пробавне тегобе код људи и како варирају, објашњавају љекари, од затвора, грчева, надутости, па све до прољева. Какав год проблем био, једење смокви наводно помаже захваљујући високом садржају влакана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана