Ево како спустити температуру код бебе и кад се јавити љекару

GS
Foto: NCT

Већина родитеља ће се забринути кад се њиховој беби први пут повиси температура, те ће пожурити да реагује, но да ли сте знали која температура се сматра нормалном?

Без обзира на то колико пазите на здравље дјетете, нормално је да се у неком тренутку повиси температура, па управо због тога сазнајте у наставку више о томе како спустити температуру, те када је потребно да се обратите љекару.

Како установити и када спуштати температуру?
Битно је знати да је нормалан опсег тјелесне температуре код беба између 36°Ц и 37°Ц степени. Температура може варирати у односу на то у које доба дана сте је измјерили, какав сте топломјер користили и на ком месту на тијелу бебе сте је измјерили (пазух, чело…).

Код дјеце до годину дан препоручује се да се температура мјери ректално стављањем ужег дијела топломјера око два цм у отвор дебелог цријева, и то обично двије-три минуте. Код старије дјеце ужи крај топломјера ставља се у средиште пазуха, а мјерење траје око једне минуте, ако је у питању дигитални топломјер, док код топломјера са живом траје и до 10 минута.

За почетак, оно што требате урадити је да покушате самостално утврдите шта је разлог повишене температуре. У складу с тим, уколико процијените да је беба превише утопљена, раскомотите је, сачекајте неко време и поново измјерите температуру.

Ево шта још можете урадити:
 - дајте беби довољну количину течности и пратите знаке дехидратације,

 - дајте беби храну уколико има апетит,

 - редовно провјеравајте бебу и током ноћи,

 - не изводите бебу напоље док се температура не спусти, односно док беба не оздрави,

 - расхладите бебу туширањем млаком водом

 - провјетравајте просторију у којој беба борави

 - уколико је беба старија од три месеца, можете јој дати парацетамол или бруфен, или чепиће на бази парацетамола који се дају ректално.

Љекари савјетују да никако не дајете аспирин дјеци млађој од 12 година.

Када бебу треба одвести доктору?
Повишена температура код новорођенчади и дојенчади млађе од три мјесеца налаже посебан опрез. У таквим ситуацијама је потребно скинути дијете, дати му лијек за снижавање температуре (парацетамол чепићи или сируп), те му понудити течност. Двадесетак минута након примјене лијека можете дијете окупати у води угријаној на 37 °Ц. Након тога потражите помоћ педијатра, јер висока температура код младе дојенчади може бити знак тежих инфекција. Не препоручује се одлагање посјете љекару, јер су други знакови тешких и по живот опасних инфекција у тој животној доби често прикривени, а болест се може нагло погоршати кроз неколико сати.

Код старије дјеце, уколико је температура око 40 °Ц, препоручује се да истог дана потражите помож љекара, јер такође може бити знаком тежих бактеријских инфекција.

Уколико примијетите сљедеће симптоме, обавезно бебу одведите код љекара, односно педијатра:

-Ако је беба млађа од три мјесеца, а има повишену температуру изнад 38 степени

-Ако беба има између три и шест мјесеци те повишену температуру изнад 39 степени

-Ако беба има друге симптоме, као што је осип

-Ако температура траје дуже од пет дана

-Ако беба одбија храну и течност

-Ако температура не пада и након парацетамола

-Ако примијетите знаке дехидратације – суве пелене, упале очи, недостатак суза, преносе Независне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана