Ево како препознати разлику између надутости и сала

ГС
Foto: Илустрација

Ако се ваш стомак шири и скупља, вјероватно је то надимање, привремено и непријатно стање узроковано акумулацијом гасова или течности у дигестивном систему. Са друге стране, масноћа на стомаку често је резултат исхране, генетике и начина живота. Такође, ако је дебео, стомак ће бити чвршћи.

Како се ослободити надимања

Први начин је да у своју рутину укључите напитке против надимања, као што су чај од ђумбира или пеперминта. Истраживања показују да ови природни лијекови смирују пробавни систем и ублажавају гастроинтестиналне тегобе, наводи портал „Једи ово, а не оно”.

Други начин борбе против надимања је редовна физичка активност, посебно она која подстиче знојење, што изазива ослобађање вишка течности, због чега се осјећамо лакше и пријатније.

Како се ослободити сала на стомаку

- Уклањање сала са стомака захтијева свеобухватан приступ. Висококвалитетна дијета са мало засићених масти, прерађене хране, рафинисаних угљених хидрата и додатог шећера је приоритет. Ова врста исхране спречава накупљање масти на стомаку – објаснила је дијететичарка Дестини Муди.

Контрола укупног уноса калорија је још један кључни фактор у борби против масти, јер спречава прекомјерно повећање телесне тежине у цијелом тијелу.

„За оптимално сагоријевање масти, укључите се у уравнотежену фитнес рутину која комбинује тренинг отпора са кардио тренингом, помажући да се изгради затегнуто језгро“, предлаже Муди.

Савјети који ће вам помоћи у борби против надимања и масти на стомаку:

- Дајте приоритет здрављу цријева

- Намирнице богате пробиотицима, попут киселог купуса и јогурта, одличне су за здравље и нормалан рад цријева. Према истраживањима, здрава цријева могу побољшати варење, смањити надимање и смањити ризик од хроничних болести. Пијте довољно течности

- Супротно популарном вјеровању, вода за пиће заправо може помоћи у смањењу задржавања воде. Водите рачуна да пијете воду током дана, посебно када једете храну богату соли, да бисте избацили вишак течности и ублажили надимање. 

- Усвајање здравих навика у исхрани може помоћи у управљању надимањем и помоћи у губитку тежине, посебно смањењу масти.

-Покушајте да једете полако, уживајте у храни и пратите сигнале глади и ситости. Овај приступ побољшава варење, спречава преједање и подржава здраво управљање тежином уз смањење надимања.  Управљајте стресом

– Према истраживањима, хронични стрес може допринијети нагомилавању стомачне масти и надимању. Важно је пронаћи извор стреса и покушати га ефикасно решити.

– Активности и хобији попут медитације, јоге, вјежби дубоког дисања могу вам помоћи да се боље носите са стресом, што заузврат помаже да изгубите килограме и да се борите против надутости, преноси Индекс.хр.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана