Ево како правилно очистити и дезинфиковати дјечије играчке

ГС
Foto: Илустрација

Већина родитеља размишља о томе да ли су играчке с којима се њихово дијете игра чисте и безбједне. Клице се налазе свуда, а ако дијете не опере руке послије игре оне се преносе свуда и могу довести до разних болести и инфекција.

Зато је важно водити рачуна о томе да оне буду чисте, али и да се с времена на вријеме дезинфикују тако да се преко њих не могу пренијети бактерије до дјечијих руку и уста.

Прљаве играчке могу да садрже разне штетне клице, укључујући бактерије, вирусе и гљивице. Ови патогени могу изазвати болести као што су прехлада, грип, гастроинтестиналне инфекције и инфекције коже.

Мала дјеца која често стављају играчке у уста, су подложнија овим ризицима. Редовно чишћење и дезинфекција играчака су од суштинског значаја за одржавање безбједног и хигијенског окружења за игру.

Како очистити играчке на прави начин (водич корак по корак):

1. Сортирање

Прије чишћења, битно је сортирати играчке на основу њиховог материјала и начина на који се чисте. Раздвојите играчке у категорије као што су пластичне, дрвене и електронске играчке. Ово ће помоћи да се осигура да свака играчка добије одговарајући метод чишћења.

2. Чишћење пластичних играчака

Да бисте очистили пластичне играчке, почните тако што ћете уклонити сву прљавштину или остатке хране са њих. Оперите их сапуном и топлом водом. Добро исперите играчке и оставите их да се осуше на ваздуху.

3. Чишћење дрвених играчака

Дрвене играчке треба тако што ћете их површно обрисати тек мало навлаженом памучном крпом. Њих не треба много квасити како се не би дрво напило водом, а потом промијенило свој облик када се осуши.

4. Чишћење електричних играчака

Када чистите електронске играчке, пратите упутства произвођача, јер оне могу имати посебне смјернице за чишћење. Најбоље је да их чистите влажном крпом или испрскате алкохолом тако да не претерате, да се не оштети дио гдје је електроника.  Избегавајте коришћење прекомјерне влаге или потапање играчке у воду, јер то може да оштети електронске компоненте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана