Ево како можете избацити и до 500 калорија дневно ако се ријешите ових навика у исхрани

Срна
Ево како можете избацити и до 500 калорија дневно ако се ријешите ових навика у исхрани

Мршавити на сигуран и здрав начин значи изгубити један до два килограма седмично. Али, то не значи да се морате у потпуности одрицати хране коју волите.

 Понекад је довољно само промијенити одређене навике у исхрани како би смањили калоријски дефицит и постигли губитак килограма.

Иако нутриционисти не говоре људима да броје калорије и сматрају да је боље да се усредоточе на унос хране богатије храњивим састојцима умјесто на избацивање хране. Како наводе, избацивање хране може одузети радост једења и довести до претјерано рестриктивне прехрамбене навике и неких поремећаја у исхрани.

Не губите калорије на пиће

Можда не размишљате о томе колико калорија има неко од ваших омиљених пића, али свака калорија је важна, наручито када покушавате изгубити килограме. Ваш мозак не региструје калорије које попијете и због тога ћете и даље осјећати глад. Увијек погледајте колико ваше пиће има калорија прије него што га одлучите попити.

Ставите уље у бочицу с распршивачем

Умјесто да излијевате уље равно из боце када припремате салату или кухате, ставите га у боцу с распршивачем. Свака кашика уља има око 120 калорија. Већина људи у кухање улијева много више уља, тако да кориштење боце с распршивачем може уштедјети стотине калорија при сваком оброку.

Размислите о започињању оброка свјежом зеленом салатом с лимуном или неким поврћем куханим на пари. Тиме ћете обуздати своју глад, а притом уопће нећете уносити пуно калорија. Користите лимун за ароматизирање хране умјесто калоричних прељева, маслаца и уља. Већина људи ће тако уштедјети најмање 200 калорија по оброку.

Додајте поврће у своје оброке

Још је једна паметна идеја је да повећате своје оброке поврћем. На примјер, ако припремате тјестенину с месом, скухајте на пари ваше омиљено поврће и додајте у оброк. Уосталом, поврће је једна од апсолутно најбољих намирница за јести ако покушавате изгубити на тежини, јер је препуно влакана и дуље ће вам дати осјећај ситости. Оброк ће бити толико већи да га можете спремити за други дан, а поврће ће смањити калорије за најмање 250 до 300 калорија.

Засладите храну циметом

Наредни пут кад будете у куповини, одбаците житарице и јогурте који садрже додани шећер. Умјесто тога, одлучите се за незаслађене варијанте и мало их засладите циметом без калорија. Цимет је препун антиоксиданса и снижава ниво шећера у крви. Ова промјена може уштедјети од 50 до више од 100 калорија.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана