Ево како јабуково сирће и вода ујутро д‌јелују на ниво шећера у крви

GS
Foto: YouTube

Вода и јабуково сирће не звучи као нешто примамљиво што бисмо попили ујутру, одмах након буђења, али, овај напитак може да има вишеструке користи за организам. Уколико вам је ово пиће "отужно" пробајте да га зачините са мало цимета, прстохватом кајенског бибера, мало лимуновог сока и капљицом меда.

Колико јабуковог сирћета пијемо дневно може да зависити од разлога зашто га узимамо. Ипак, треба бити на опрезу јер превише или пречесто конзумирање може да доведе до нежељених ефеката, као што је трошење глеђи на зубима.

Које здравствених предности има народни киселкасти напитак

Јабуково сирће се користи у кувању и природној медицини хиљадама година. Додавање кашике јабуковог сирћета у чашу воде, која се попије ујутру, на празан стомак, могло би да нам помогне да убрзамо метаболизам, ублажимо пробавне сметње и смањимо ниво шећера у крви. Овај киселкасти напитак такође може да нам помогне у снижавању вриједности холестерола, уништавању патогена који изазивају болест, а постоје тврдње да помаже у процесу губитка тежине.

Јабуково сирће је врста сирћета направљеног од ферментисаних јабука, квасца и шећера. Дуги низ година људи га користе и као кућни лијек за све, од борбе против клица до спречавања жгаравице. Недавно, истраживања су показала да може имати неке стварне здравствене предности, као што је помоћ у смањењу нивоа шећера у крви и помоћ при губитку тежине.

Иако нема много доказа о овим предностима, јабуково сирће генерално је безопасно – све док се правилно користи. И садржи неке од истих хранљивих састојака као и сок од јабуке, укључујући витамине Б, као и антиоксиданте зване полифеноли.

Како јабуково сирће и вода д‌јелују на ниво шећера у крви

Јабуково сирће често се препоручује као природан начин за контролу нивоа шећера у крви, посебно за особе са инсулинском резистенцијом. Када се узима прије оброка са високим садржајем угљених хидрата, сирће успорава брзину пражњења желуца и спречава велике скокове шећера у крви. Такође побољшава осјетљивост на инсулин, што помаже нашем тијелу да помјери више глукозе из крвотока у  ћелије, чиме се снижава ниво шећера у крви. Занимљиво је да је за постизање ових ефеката потребна само мала количина јабуковог сирћета.

Уопштено говорећи, показало се да узимање 4 кашичице или 20 мл јабуковог сирћета прије оброка значајно смањује ниво шећера у крви након јела. Сирће треба помијешати са 100 до 200 мл воде и конзумирати непосредно прије оброка са високим садржајем угљених хидрата. Такође, истраживачи наводе да јабуково сирће не снижава значајно шећер у крви када се узима прије оброка са мало угљених хидрата или намирница богатим влакнима, преноси Телеграф.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана