Ево да ли пуцкетање зглобова може проузроковати артритис

ГС
Foto: Илустрација

Када су нервозни или концентрисани, људи углавном пролазе рукама кроз косу, додирују лице, гризу нокте, лупкају стопалима, пуће усне и пуцкетају зглобовима.

Многи се питају да ли то може имати негативне посљедице.

Од 1970-их проучавамо да ли се може као посљедица пуцкетања зглобова развити артритис, каже др М. Елејн Хусни са одјељења за реуматолошке и имунолошке болести на клиници Кливленд.

А ако вас занима одговор на питање да ли може пуцкетање зглобова да проузрокује артритис, одговор је вјероатно не. Заправо, у пуцкетању нема ништа штетно јер се ради о томе да се мјехурић појави у зглобу, а при напору пукне. Као резултат тога, чујемо звук пуцања.

Студија објављена 2011. у часопису „Журнал оф Американ Борд оф Фамили Медисин“ открила је да уобичајено пуцкетање зглобова није фактор ризика за остеоартритис шаке. Али Хусни каже да пуцкетање зглобова може довести до других проблема са зглобовима.

– Пуцкетање зглобова може довести до опуштености зглобова, што може проузроковати бол, а тај осјећај можете замијенити с артритисом. Одатле потиче овај мит – објаснила је, преноси Н1.

Како старите, уопштено расте вјероватноћа за појаву артритиса. Дакле, иако га пуцкетање зглобовима вјероватно не проузрокује, не значи да га нећете развити.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана