ЕУ развила ПЦР тест специфичан за омикрон

Танјуг
Foto: Илустрација

Заједнички истраживачки центар Европске комисије потврдио је данас валидност нове методе детекције специфичне за омикрон сој вируса корона, што у пракси пружа могућност свакој лабораторији која користи стандардну ПЦР технологију да идентификује омикрон варијанту брзо и без потребе за дуготрајним секвенцирањем.

Нова метода ПЦР теста, развијена од стране научника ЕУ, показала се високо ефикасном у тестовима на омикрон, а заснована је на модификованом реагенсу који се може брзо наручити од стране редовних добаваљача пцр тестова и брзо примјенити у лабораторијама широм свијета.

У Бриселу наглашавају да је брзо ширење нових варијатнти вируса корона само повећало потребу за тачном дијагностиком. ”Нова методологија тестирања коју је данас представио наш Заједнички истраживачки центар помоћи ће да се осигура да се варијанта Омикрон брже открије и да се смање лабораторијска оптерећења.

На тај начин можемо боље разумјети ширење Омикрона, ефикасније изоловати случајеве и смањити већ знчајан притисак на наше здравствене системе”, изјавила је европска комесарка за здравље, Стела Киријакидес. Овај нови метод ће данас бити представљен и државама чланицама у Комитету за здравствену безбједност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана