Етерична уља извор скривених благодети: Мирисни борци за јачи имунитет

Вања Жарковић
Етерична уља извор скривених благодети: Мирисни борци за јачи имунитет

Етерична уља људи најчешће вежу за лијеп мирис просторија, али су она много више од тога. Њиховом примјеном може се додатно ојачати имунитет, али и сузбити или ублажити неугодни симптоми или скратити трајање инфекције.

Етерична уља многих биљака показују снажно дјеловање против вируса, бактерија и гљивица. Код респираторних инфекција најчешће се користе равенсара, еукалиптус, бијели бор, јелачаје­ва­ц и оригано. Лимун освјежава и подстиче добро расположење, наранџа смирује и јача косу, а има и позитиван учинак на депресивне особе. Мента дјелује антисептички и стимулативно, те олакшава бол. Сандаловина је антисептик, враћа равнотежу духа и тијела и дјелује као афродизијак. Помаже код кашља и упале грла. Уље нане побољшава концентрацију, а арганово се често користи у козметици. Осим у борби против старења, ово уље показало се дјелотворним и у регенерацији оштећене коже.

Уље чајевца

Чајевац има снажно антивирусно, антибактеријско и противгљивично дјеловање те се препоручује као помоћ код неугодних симптома грипа. Ублажава и зачепљеност носа, те подстиче избацивање вишка слузи.

Примјена: Може се удисати из бочице или се распрши по просторији. Благотворно је када се двије капи ­уља чајевц­апомијешају са кашичицом кокосовог уља па мјешавина утрља на грудни кош.

Уље оригана

­­Ори­­га­н­­­оОригано дјелује ка­о прави природни антибиотик.­ Студије с­у показале да­ о­во­ уље може уништити више о­д 30 врста штетних микроорганизама. Одлично ­је за­ превенцију и­ лијечење ­у раној фази прехладе и грипа.

Примјена: Помијеша се мала количину уља с базним па се утрља на стопала. За припрему тоника: у пола чаше воде додати двије, три капи уља ориганаља ориган­а и двије, три капи уља папрене метвице, па гргљати око минут. Код грлобоље је ово потребно поновити три пута на дан. 

Напомена: Није намијењено трудницама и малој дјеци. 

Уље еукалиптуса

­­Еу­к­алип­т­у­­сЕукалиптус дјелује антимикробно и подстиче елиминацију слузи.­ Постоји више врста: еукалиптус глобулус, еукалиптус смити и еукалиптус радијата. Еукалиптус глобулус и смити садрже велики проценат цинеола, т­е ­су одлична уљ­а за помоћ ­код плућних тегоба за одрасле. ­За­ примјену к­од дјеце ­те за ублажавање тегоба горњих дисајних путева бољи ­је избор еукалиптус радијата ј­ер је блажи. За инхалацију еукалиптус можете комбиновати ­с уљем папрене метвице. Оба етерична уља изврсна су и за прехладу и за грип.

Инхалација: У кључалу воду додати највише десет капи уља папрене метвицеуља папрене метвице и десет капи уља еукалиптусауља еукалиптуса.

Уље тимијана

­Ти­ми­ј­анТимијан има­ снажна антибактеријска и­ антивирусна својства.­ Подстиче избацивање вишка слузи која се ствара у­ дисајним органима током прехладе и­ грлобоље.­ Скраћује трајање инфекције респираторног тракта. Ублажава неугодан кашаљ, те помаже и детоксу организма.

Примјена: Малу количину уља ­тимија­на утрљајте на грудни кош и подручје грла.

За инхалацију пет до седам капи уља капните у врућу воду па удишите пару.

Напомена: Уље тимијана није намијењено за труднице, као ни за особе с високим крвним притиском. Токсично је за кућне љубимце. 

Уље лимуна

Лимун је природни дезинфицијенс који уз ­то има снажно антивирусно дјеловање.

Осим што подстиче рад имунолошког система, дјелује и као експекторанс те стимулише лимфну дренажу. Ово уље ублажава симптоме прехладе и грипа.

Примјена: Распршите уље лимуна по ваздуху уз помоћ дифузора. Можете и помијешати двије капи овог уља са једном кашиком кокосовог уља па мјешавину утрљати на грудни кош.

Лаванда

Лаванда дјелује антисептички, умирује и има љековита својства. На кожу се може наносити и у неразријеђеном облику.

Примјена: Неколико капи лаванде додајте у купку, уље за масажу, или помијешајте с производима за његу тијела.

Како да користите етерична уља

У купци: Максимално 10 капи есенцијалног уља на 20 мл уља или пјене за купку у пуну каду.

У лосиону за тијело: Око пет капи етеричног уља помијешајте са 10 мл неутралног лосиона за тијело.

Уље за масажу: Десетак капи етеричног уља помијешајте са 30 мл уља за масажу.

За освјежавање простора: Помијешајте четири капи етеричног уља с мало воде и положите на керамичку лампицу испод које је запаљена свијећа. Можете додати двије капљице етеричног уља у пластичну боцу са 150 мл воде, па то користити умјесто уобичајених освјеживача ваздуха.

Инхалација

Етерична уља никада не капамо у очи и нос. Инхалирање се спроводи једноставним поступком, на пола литра кипуће воде ставља се једна до двије капи етеричног уља. Инхалирање траје минут, потом се направи једноминутна пауза, па се поступак понови.

Правило је: Једна кап пет пута дневно, максимално 10 минута с паузама. Равенсара и еукалиптус се не смију користити код опструкција. Ако је дјетету прописан “вентолин”, не смије се инхалирати овим уљем. 

Опрез

Како се ради о високим концентрацијама, због чега их дозирамо у капима, етерична уља не смију се наносити директно на кожу, осим есенцијалног уља лаванде и чајевца, али и она у врло малим количинама. Никако се не смију пити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана