Епидемија колере "озбиљна пријетња људима"

Срна
Foto: Илустрација

БЕЈРУТ- Епидемија колере у неколико сиријских области представља "озбиљну пријетњу људима у Сирији и региону", упозорио је координатор УН за хуманитарна питања Имран Риза, позивајући на хитан одговор како би се зауставило њено ширење.

Он је у саопштењу навео да се вјерује да је епидемија повезана са наводњавањем усјева контаминираном водом и људима који пију небезбједну воду из ријеке Еуфрат која дијели Сирију од сјевера ка истоку.

Широко распрострањено уништавање националне инфраструктуре за воду након више од деценије рата значи да се велики дио сиријског становништва ослања на небезбједне изворе воде.

Регионални директор за хитне случајеве Свјетске здравствене организације /СЗО/ за регион источног Медитерана Ричард Бренан изјавио је да је агенција забиљежила осам смртних случајева од ове болести од 25. августа - шест у Алепу на сјеверу и два у Деир ел Зору на истоку.

"Ово је прва потврђена епидемија колере у посљедњих неколико година, географско ширење даје разлога за забринутост и зато морамо брзо да дјелујемо", рекао је он Ројтерсу путем телефона.

Бренан је истакао да СЗО апелује на донаторе да повећају финансирање јер се организација већ суочава са бројним епидемијама колере у региону, укључујући Пакистан гдје су поплаве погоршале већ постојећу епидемију.

"Морамо да повећамо капацитете за надзор и тестирање, у току су напори да се чиста вода допреми камионима до најугроженијих заједница", навео је он.

Епидемија је усредсређена на сјеверни регион Алепа, гдје је забиљежено више од 70 одсто од укупно 936 сумњивих случајева, и Деир ел Зор гдје је регистровано више од 20 одсто.

Мањи број сумњивих случајева забиљежен је у Раки, Хасаки, Хами и Латакији.

Број потврђених случајева колере је 20 у Алепу, четири у Латакији и два у Дамаску.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана