ЕМА поново испитује везу између вакцина и поремећаја циклуса

Танјуг
Foto: Arhiva

АМСТЕРДАМ - Европска агенција за лијекове поново је почела процјену могућег утицаја вакицина против вируса корона19 компанија ”Фајзер” и ”Модерна” на пријављене случајеве тешког менструалног крварења и изостанка циклуса.

ЕМА је већ анализирала извештаје о поремећајима менструалног циклуса у оквиру извјештаја о безбједности вакцина против ковид-19 одобрених у ЕУ када је закључила да не постоје докази који подржавају узрочно посљедичне везе.

Имајући у виду нове извјештаје о поремећајима менструалног циклуса након вакцинације, у ЕМА наводе да су се вратили процјени ове појаве.

”У овој фази још није јасно да ли постоји узрочна веза између вакцина против ковид-19 и извештаја о тешким менструацијама или аменореји. Такође нема доказа који указују на то да вакцине против ковид-19 утичу на плодност”, наводе у ЕМА.

У ЕМА наглашавају да су менструални поремаћаји веома чести и да се могу јавити усљед широког спректра здравствених стања, као посљедица умора и стреса, али и да су уочени након инфекције ковид-19.

(Крај) маx/џ
Сандра
Сандра Милетиц Кљајиц
Палма поднео кривичну пријаву против Маринике Тепић

ЈАГОДИНА,11.фебруара (Тањуг)- Председник Јединствене Србије(ЈС) Драган Марковић Палма поднео је данас кривичну пријаву против потпредседнице Странке слободе и правде(ШП) Маринике Тепић основном суду у Јагодини због повреде угледа и части.

Реч је о наводима које је Тепић изнела у документарном филму „Јунаци доба злог", емитованог 09. 02. 2022. године на ТВ Н1 у коме Марковића доводи у везу са сексуалним злостављањем и подвођењем малолетнице, наведено је у саопштењу градске управе Јагодине.

Тепићева је у тој емисији изјавила, подсећа се, да је да је једна девојка јануара 2019. године у једном од станова у Јагодини, који су наводно служили за подвођење малолетница, била толико сексуално злостављана да је завршила у болници, штео је Тепићева сазнала од једног полицијског службеника.

"Тепићева је цео тај наводни случај повезала са мојим именом", изјавио је Марковић, а пренето у саопштењу и нагласио да је Општа болница у Јагодини саопштила да таквог случаја у тој болници није било, као и да такав случај није могуће прикрити имајући у виду строге процедуре.

Он је додао да је данас поднео још један поднесак против председнице ШП у Јагодини Катарине Јокић у којој је, како је рекао, тражио вештачење њеног здравственог стања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана