ЕМА: Од септембра могуће вакцине прилагођене новим сојевима

Танјуг
Foto: Илустрација

АМСТЕРДАМ- Европска агенција за лијекове ( ЕМА) наводи да је широм Европе примјетан нови талас ковид19 инфекција и додаје да се ради са више фарамацеутских компанија које развијају вакцине прилагођене новим сојевима и подврстама са циљем да се у њихову дистрибуцију крене током јесени.

На редовној конференцији за медије, у ЕМА објашњавају да су тренутно у Европи доминантни узрочници инфекције ковид19 подврсте соја Омикрон, Б4 и БА5, за које се очекује да ће до краја јула замијенити све друге варијанте ковида19 у Европи.

Доктор Марко Кавалери, испред ЕМА, наглашава да нема података о томе да је инфекција изазвана овим сојевима тежа у односу на раније сојеве, али да су Б4 и БА5 ”лако преносиви” што доводи до ”повећања трансмисије” која изазива ”озбиљну заразу” када је ријеч о старијим особама.

”До сада одбрене ковид19 вакцине настављају да пружају добру заштиту од хоспитализације и тешких облика болести, а имајући у виду висок степен вакцинисаних у ЕУ, у много бољој смо ситуацији него што смо били у ранијим таласима инфекције”, каже Кавалери.

У ЕМА указују да примарна вакцинација и први бустер остају приоритети, а препорука највиших ЕУ здравствених институција је да би особе страрије од 80 година требало да приме други бустер, а у тренутним условим повећане инфекције, и они између 60 и 80 година као и особе рањивог здравља било ког годишта.

Доктор Кавалери додаје да је ЕМА у контакту са фарамацеутским компанијама које раде на развоју нових вакицна прилагођених Омикрон сојевима са циљем да се од јесени крене у њихову дистрибуцију.

”Радимо тренутно на могућем одобравању прилагођених вакцина у септембру”, казе Кавалери.

Он напомиње да би нове, прилагођене вакцине, иницијално требало да се користе као бустер дозе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана