Двије неочекиване намирнице које вам додају центиметре у струку, ограничите њихов унос

GS
Foto: Health

Ужине могу бити добар начин да превладате глад до главног оброка, но то што нису дио свакодневне исхране не значи да нису калорични и да у процесу губитка килограма не требате ограничити њихов унос.

Многе здраве намирнице могу бити изразито калоричне и супротно вјеровању могу накупити масне наслаге на вашем струку. Осим дебљања, могу довести и до неких здравствених проблема као што нагли скок шећера у крви.

Нутриционистица Дестини Муди посебно истиче да с двије врсте намирница требамо бити опрезни. То су житарице које једемо углавном за доручак те орашасти плодови.

Житарице за доручак

Многи људи бирају житарице за доручак или ужину. Осим што су практичне, чине се и као здрава опција за почетак дана. Међутим, у овом случају важно је обратити пажњу на квалитет намирница јер садрже велики удио шећера и рафинираних угљикохидрата. Поред тога, садрже мало влакана што значи да вас неће довољно заситити.

Орашасти плодови

Орашасти плодови богати су храњивим тварима и здравим мастима, што је добра замјена за намирнице као што су чипс и друге нездраве намирнице. Међутим, орашасти плодови су изузетно калорични и треба их умјерено конзумирати.

Богати су и витамином Е, који је снажан антиоксиданс и заједно с другим здравим мастима смањује ризик од срчаних болести. Међутим, 100 грама орашастих калорија могу садржавати и до 500 калорија што је отпрлике као један уравнотежени доручак са свим потребним нутритијентима.

Нутриционистица Муди такође наглашава да су орашасти плодови увијек бољи избор од намирница као што су кекс и чоколада, али да пазимо на величину порција, преноси Кликс

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана